Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Vård-it har medelålderssjukdomar

Publicerad 16 april 2015 | Inga kommentarer ännu

I en intervju i ComputerSweden upprepar sjukvårdsminister Gabriel Wikström tanken om att vård-It har ”barnsjukdomar” – en metafor jag har haft synpunkter på tidigare.

Men vårdens it-system är i själva verket över 50 år vid det här laget, och lider istället av medelåldersåkommor: övervikt, dålig cirkulation, förstoppning, gikt av att ha proppat i sig för mycket. För mycket godsaker, som smakade gott men som sammantaget har visat sig ge svåra konsekvenser.

Jag har gett ministern några råd borta på InUse-bloggen: Vård-it har medelålderssjukdomar.

vård-it har medelålderssjukdomar

vård-it har medelålderssjukdomar

Uppdatering: Texten om vård-IT:s medelålderssjukdomar hittade tydligen fram till Dagens Nyheters ledarredaktion, där Hanne Kjöller citerade den i en krönika den 27 sep 2016 (halvtannat år efter publiceringen): Vård viktigare än svällande journaler. :)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera