Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Inget papper i Pust

Publicerad 22 augusti 2013 | Inga kommentarer ännu

Det bör påpekas, att det inte finns den minsta strimla papper i Pust-systemet – trots vad som står på Metros löpsedel här nedan. I själva verket har hela motiveringen för systemet, hela business caset, från första början varit att skapa ett digitalt verktyg.

tidningen metros löpsedel 21 aug

Tidningen metros löpsedel 21 aug: Facket slår larm om nya systemet - POLISEN FASTNAR I PAPPERSARBETE

Men det är fortfarande väldigt vanligt, att när ett digitalt system funkar dåligt, så transsubstansieras det på något egendomligt sätt till papper. I alla fall i rubrikmakarnas ögon.

Men vi behöver tala klarspråk om problemen. Och du kommer aldrig att få se rubriken ”Pappersarbete kommer att spara 10 miljoner” om de utlovade fördelarna med ett nytt it-system. (Det är inte heller så, att Pust är ett system för ”pappersarbete” i betydelsen ”onödiga byråkratiska arbetsuppgifter”. Att rapportera brott får väl ändå sägas höra till polisens kärnuppgifter.)

Jag kanske är petig; men det finns ett antal metaforer som ofta tillgrips om dåliga it-system, och som typiskt slätar över de verkliga förhållandena. Nästa exempel: ”barnsjukdomar”.

Se också: Allt taggat med ”Pust” här på bloggen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera