Låt oss utbilda verksamhetens folk!
Publicerad 16 februari 2014 | 1 kommentar
Vi kan nog vara överens om att de som arbetar i verksamheten har de bästa förutsättningarna att utveckla dem. Då borde vi välkomna att sjuksköterskor, lärare, snickare, städare, bussförare, parkeringsvakter, vaktmästare utbildas om de digitala möjligheterna.
Det är precis vad Malmö Yrkeshögskola velat göra. Men alla är inte med på noterna.
”Malmö Yrkeshögskola har tillsammans med skolchefer, kommuner, förlag, fackförbund och skolexperter ansökt om en ny utbildning inom Producent Mobilt Lärande, där pedagoger, lärare och andra som arbetar inom skolan eller med lärande ska få egna kunskaper i att göra läroappar och digitalt övningsmaterial till både förskolan och skolan.
Avslag. Myndigheten för yrkeshögskolan kräver att studenterna ska ha en teknisk bakgrund med förkunskapskrav programmering. Förkunskaper inom pedagogik och lärande räknas inte.
Skolan har tillsammans med regioner, sjukhus, forskare, klinikchefer, branschorganisationer och företag ansökt om att få starta en ny utbildning till utvecklare för mobila lösningar inom hälsa och sjukvård, ett område som snabbt håller på att bli en global mångmiljardmarknad. Här önskade arbetslivet att studenterna skulle ha bakgrund från och förståelse för hälsa och sjukvård.
Avslag. Myndigheten för yrkeshögskolan kräver att studenterna ska ha en teknisk bakgrund med förkunskapskrav programmering. Förkunskaper inom hälsa och sjukvård räknas inte.”
Malmö Yrkeshögskola på Facebook (14 feb 2014)
Det här är så märkligt att … ja, man häpnar.
Det kanske finns andra skäl att inte bevilja en sådan utbildning. Ekonomiska skäl, konkurrensskäl? Jag erkänner att jag inte vet. Men vad jag vet är att motiveringen är helt uppåt väggarna.
Under hösten 2014 blir det därför inga utbildningar för Producent Mobilt Lärande eller Digital Health Care. Däremot kommer utbildningar för mobilspelsprogrammerare att starta 2015.
Är det verkligen fler mobilspel vi behöver för att utveckla samhället?
Och har vi inte nog med exempel på hur det blir när man fokuserar på de tekniska sidan av utveckling – som Pust?
– Att lära sjukvårdspersonal ta fram mobila lösningar inom hälsa och sjukvård hade kunnat ge en helt ny välfärdsindustri, en mångmiljardmarknad som samtidigt ger stora välfärdsvinster, konstaterar en irriterad Claes Magnusson på högskolan.
– Vi hade kunnat få en fantastisk chans lyfta skolan med hjälp av ny teknik i kombination med nya, lokalt framtagna interaktiva studiematerial.
– Genom sin feltolkning berövar Myndigheten för yrkeshögskolan tusentals studenter fantastiska möjligheter, myndigheten hindrar svenska företag att växa globalt och myndigheten stoppar effektivt entreprenörskap inom nya snabba tillväxtområden där Sverige skulle kunna ligga i framkant. Det är oförlåtligt och oförsvarbart.
Läs också:
Sverige skulle kunna bli världsledande inom god digital design
Sjuksköterskans idé gav lugnare och säkrare operationer.
Vem gör sig en förmögenhet på arbetslivets appar?
Klokt om digital design – i Norge
Economist: Sverige utnyttjar inte sitt kunnande
Sveriges vanligaste yrke, framtiden, och den digitala tillväxten
Bild: jazbeck/flickr under cc-licens
Kommentarer
En kommentar to “Låt oss utbilda verksamhetens folk!”
Skriv en kommentar
10 mars 2014 @ 9:56
Hei Jonas
Takk for riktig interessante posts. Hvis du ikke allerede kjenner ham og hans arbeide, tror jeg det kunne være noen spennende ting å hente hos Gerry McGovern: http://www.gerrymcgovern.com/new-thinking/complexity-simplicity-trade
Mvh
Espen Nikolaisen