Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Ett steg mot mindre byråkrati

Publicerad 9 februari 2013 | 2 kommentarer

Alla partiblock har nu markerat i skolfrågan.
Låt lärarna vara lärare och inte administratörer, skriver Gustav Fridolin och Jabar Amin (mp) på DN Debatt.
Vi måste minska ­lärarnas administration, säger Ibrahim Baylan (s) till Aftonbladet.
Lärare ska inte vara byråkrater, deklarerar slutligen också utbildningsmnister Jan Björklund (fp) i Rapport.

I första hand är det individuella utvecklingsplaner (IUP) och omdömen i grundskolan som av allt att döma kommer att försvinna.  Lärarförbundets ordförande kallar det ”en glädjens dag”.

Och det är definitivt ett steg i rätt riktning. Men IUP är bara en av flera byråkratiska pålagor inom skolan. Resten då?

Där finns det tyvärr också förslag om betydligt sämre lösningar. Både moderata och socialdemokratiska skolpolitiker har lanserat idéer om att ge lärarna sekreterare: Lärare kan få egna sekreterare (Hallandsekot, 6 feb 2013); Vill minska pappersjobbet – med hjälp av lärarsekreterare (Skolvärlden, 10 jan 2013).

Jag förstår att många lärare skulle uppskatta en hjälpande hand. Men skulle man skapa ”lärarsekreterare” skulle man också ge fritt fram för att lägga till allehanda nya byråkratiska arbetsuppgifter (som inte är ”pappersjobb”, utan skärmjobb). Och kostnaderna för dem måste tas någonstans ifrån – ur en budget som bättre skulle användas på undervisning.

Åtminstone miljöpartiet har, i artikeln på DN Debatt, glädjande nog en lite bredare ansats mot byråkratin. De säger sig vilja pressa ner beslut om stöd till elever som halkat efter till lärarna själva. ”Idag medför denna typ av insatser ofta ett omfattande administrativt arbete som tar lång tid”, skriver de. Det är rätt tänkt. Låt mer av besluten fattas av de som gör själva jobbet.

* * *

Lärare är också bara ett av en lång rad yrken, som har drabbats av samma dokumentations- och detaljstyrningshysteri. Det gäller också poliser, vård, socialarbetare, hemtjänst, högskola

Vilket parti vågar gå emot byråkratiseringsvågen över hela linjen, inom alla yrken?

Kommentarer

2 kommentarer to “Ett steg mot mindre byråkrati”

 1. Mats Björk
  10 februari 2013 @ 20:33

  Först och främst; sketabra skrivet Jonas.

  Om man vänder lite på det… Hur används datat som byråkratin producerar? Det som inte används kan skäras bort ur ”administrationen” och det som används mycket kan säkert göras autonomt samtidigt som det genererar ekonomisk retur?

 2. Jonas Söderström
  11 februari 2013 @ 8:51

  Hej Mats, menar du med ”automatiskt” när du skriver ”autonomt”? :)

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera