Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Uppsalaforskare: flodvågen av it-system ger ett sämre universitet

Publicerad 28 november 2011 | Inga kommentarer ännu

Vid årsskiftet får Uppsala universitet en ny rektor. Nu skriver fyra professorer, chefsadministratörer och universitetslektorer i UNT att en av hennes utmaningar måste bli att våga stoppa floden av allt mer centraliserade styrsystem. De som skulle hjälpa administrationen, men som i själva verket kostar allt mer i tid och pengar och besvär för dem som tvingas använda dem:

”Under de senaste åren tycks den administrativa toppstyrningen ha ökat och de som utvecklar styrsystem har tappat kontakten med användare och verkligheten på institutionerna. Styrsystemsentreprenörerna tycks ha blivit en egen klass av makthavare inom universitetet som nu har samlat på sig en enorm arsenal.

Vi syftar på alla de programvaror som kopplar ihop användare och administratörer över hela universitetet. Institutionernas administratörer, lärare och forskare måste i dag veta hur man hanterar mjukvaror som till exempel Primula (personalsystem), Tur och Retur (reseräkningar), Raindance (ekonomi), UU+ (budget), Edgar (rekrytering), W3D3 (diarie), KDB (kontrakt), UpDok (studiedokumentation), Time Edit (lokaler), AKKA (katalogadministration), PingPong (kursadministration), Opus (referenser), Selma (kurswebb), Studentportalen och så vidare.

Allt vore bra om styrsystemen effektiviserade arbetet, sänkte förvaltningskostnaderna och skapade en bättre arbetsmiljö. Verkligheten ser tyvärr annorlunda ut.
Många av dessa system upplevs som användarfientliga. Vissa av dem har anmälts till våra fackombud som arbetsmiljöfara.”
Styrsystem utan styrsel, UNT 27 nov 2011

Systemen fungerar inte bara dåligt – de kostar också mycket stora pengar. Vilket, menar de, går ut över kvaliteten på undervisningen. Och Uppsala universitet får det svårare att konkurrera mot andra universitet.

”Vår bistra slutsats är att drömmen om ett väloljat och centralstyrt universitet håller på att gå i kras. Vi måste emellertid själva ta ansvar för vår egen skapelse och återta styrningen över styrsystemen. Vi vill därför lämna följande rekommendationer:

 1. Uppsala universitet bör inleda en sanering av styrsystemen. Släng ut de som inte fungerar. Lyssna mer på användare och mindre på upphandlare och säljare.
 2. Upphandla inte, och sjösätt inga, nya system förrän nuvarande system fungerar bra.
 3. Inför inga centrala styrsystem för uppgifter som lika effektivt kan lösas på en lägre nivå inom organisationen.

Vi förordar därmed en decentraliserad förvaltningsmodell.”

(Och i praktiken en effektstyrd förvaltningsmodell, kan man tillägga.)

Det är sådant här jag skriver om i i kapitlen Pålagor – inte arbete samt Stela system, nytaylorism och central kontroll i boken.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera