Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Skulle du vilja jobba med övervakningspenna?

Publicerad 15 oktober 2012 | 1 kommentar

Bra artikel om övervakningssystemen i hemtjänsten i suntliv.nu:

”Lena har arbetat sex år i hemtjänsten. Under de första åren, när det inte fanns någon digital penna, fick hon en lista varje morgon på vilka brukare hon skulle gå hem till och vad de skulle ha hjälp med.
– Då kunde jag lägga upp jobbet efter eget huvud och det var inte så stressigt.
2009 infördes den digitala pennan, mobipen i hemtjänsten i Borås. Med hjälp av en datorpenna registreras alla aktiviteter hos brukarna. (…)
Lena tycker visserligen att pennan hjälper henne att komma ihåg alla brukare och se till att de får den hjälp de ska ha. Men hon känner sig samtidigt övervakad.
– Vi ska liksom bevisa att vi gör vårt jobb. Det känns som att man inte tror att vi gör det annars. Och varför är det just vi som kollas och inte våra chefer?
– För egen del är det mina gamlingar som gör att jag trivs. Det är viktigt att vi tar hand om dem på ett bra sätt. När jag blir gammal vill jag ha någon som har tid att stanna hos mig en stund och inte stressar runt med en penna.”
Övervakningspenna hjälper och stjälper personalen (16 aug 2012)

De flesta tycker det är jobbigt att vara övervakad. En del tycker det är bra med pennan, men på ett defensivt sätt: nu kan jag inte anklagas för att göra fel. Vad är det för arbetsklimat man har skapat då?

Enhetschefen som intervjuas tycker förstås att systemet är bra. Det ger dokumentation av vad man gjort; av det kan man avläsa om det behövs förändringar. Och frågan om övervakning viftar hon bort.
– Om jag är ärlig och jobbar som jag ska så har jag inget att dölja.

Det är nu exakt vad hemliga polisen i diktaturer brukar säga för att motivera allsköns kontroll och avlyssning; men låt oss bortse ifrån det – det kanske bara var en olycklig formulering.

Men den fråga som journalisten missar att ställa till enhetschefen är dock den här: Om systemet har de positiva effekterna på arbetet – varför registrerar inte du också allt du gör, minut för minut, under din dag med samma penna?

Kommentarer

En kommentar to “Skulle du vilja jobba med övervakningspenna?”

 1. Mer om hur planekonomin går igen : Blind Höna
  3 mars 2014 @ 22:27

  […] också om övervakningen i det svenska arbetslivet: ”Den som är ärlig har ingenting att dölja”. Taggar: blogg100 > planekonomi > ukrainaKategori: Ekonomi, media och […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera