Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Även utvecklarna är frustrerade

Publicerad 8 november 2010 | Inga kommentarer ännu

Jag börjar fundera på om jag varit en smula orättvis mot tekniker i boken. Det är nämligen ett faktum, att de som varit snabbast med att reagera på boken, och varit mest entusiastiska, har varit just – utvecklare och tekniker. Många utvecklare är också frustrerade över att inte kunna leverera system som är så bra som de skulle vilja.

Men dels har många upplevt att de saknar de rätta verktygen eller arbetsmetoderna för det.
Dels pressas även de av ständig brådska och orealistiska tidplaner i projekten.

Jag tror och hoppas att en gemensam väg framåt är att kombinera så kallade agila metoder, som är populära bland utvecklare, med effektstyrning och kända metoder inom användbarhet. Det är i alla fall mitt bästa hopp, hittills.

Så utvecklare har varit snabba med att ta till sig boken. Däremot lyser just beställarna, projektledarna, managementkonsulterna … verksamhetsutvecklarna, beslutsfattarna, politikerna, cheferna i stort sett med sin frånvaro.

Jag fick tillfälle att säg det här i en liten intervju hos Ingenjören, Sveriges Ingenjörers medlemstidning. De presenterar boken under rubriken IT-system som stressar (3 nov).

”Detta behöver vara obligatorisk läsning för alla chefer”, skriver Timothy Benham också i en kommentar. ”Kan inte annat än hålla med” skriver Bengt Jonsson.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera