Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Magnus Höij: ”Jag skulle vilja att Jonas Söderström skakade om lite mer”

Publicerad 19 november 2010 | Inga kommentarer ännu

Magnus Höij, chefredaktör på InternetWorld, ägnar boken en utförlig diskussion på bloggen Digitala affärer. Han är både positiv och kritisk.

Bokens första del, som beskriver problemen, får idel lovord:

”Boken sätter ord på något som faktiskt många inte hade identifierat som ett problem tidigare. Detta i kombination med den övertydliga men mycket talande boktiteln är skäl nog till att detta är en hållbar bokidé. Och det finns nog knappast någon som hade skrivit den bättre än Jonas Söderström.

Speciellt bra men lite läskigt tycker jag själv det är att läsa om hur teknikfokuseringen gör många av våra system riktigt svåra att använda, i flera fall usla. (…) Jag själv som skrivit mycket (framför allt under min tid som redaktör på Computer Sweden) om it-chefer, om stora system, om teknikutveckling – jag känner igen mig och rodnar lite. Även om jag själv knappast har utvecklat något system på egen hand har jag säkerligen förskönat bilden och inte minst tagit it-avdelningens perspektiv utan att väga in användarna när jag skrivit om systemen. Shame. Men nu vet jag bättre.”
Mycket frustration, lite hopp (15 nov 2010)

Men Magnus Höij tycker att den andra delen – vad som bör göras – borde varit tuffare:

”För lite revolution. (…) Jag skulle vilja att Jonas Söderström skakade om lite mer ordentligt – vågade ifrågasätta själva fundamentet i de system vi har och de strukturer som idag gör att vi sitter med tunga, svårstyrda och teknikorienterade system. Visst – ett mänskligare arbetsliv. Men går det att ha ett SAP-system i ett mänskligare arbetsliv? Kanske, men tänk om det inte skulle fungera? Det hade varit roligt att utveckla den tanken.”

Magnus Höij poängterar att allt fler nu kan skapa bättre lösningar själva, utan att vänta på chefens projekt, ”med eller utan användbarhetskonsulter”:

”Jag ser istället allt fler medarbetare ta egna initiativ för att kringgå it-avdelningens stela direktiv, för att runda företagets corporate-policys. Deras verktyg finns i deras egna datorer i form av webbtjänster, i deras egna telefoner och allt oftare hemma på deras egen dator. (…) Bäva månde både it-avdelningen och processägaren. Jobbet blir nog gjort, bättre än någonsin, men sanden under de tidigare makthavarnas egna fötter rinner sakta men säkert undan och ut i havet.”

Magnus har flera goda tankar; jag håller med om en hel del – till exempel det han säger om appar. Det brukar jag ta upp när jag föreläser. En del av det han efterlyser kanske kommer att få plats i nästa bok. Minst ett exempel kommer jag att visa upp här på bloggen också.

Men jag kommer att fortsätta dialogen med Magnus mer utförligt på Digitala affärer.

Detta var recension nr 9. Läs alla recensioner här.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera