Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Utvecklare måste ta ansvar för användbarheten”

Publicerad 11 augusti 2011 | Inga kommentarer ännu

Fler bra saker i CS: Användarna måste få känna att de bestämmer över systemet – inte tvärtom, skriver Henrik Ebbeskog i debattartikeln Så blir it-system lönsamma:

”… Program vi möter på fritiden […] är både enkla och roliga att använda, som Facebook, Spotify och Twitter. Men på arbetsplatsen möts vi i stället av raka motsatsen: styltiga, tråkiga, torra och ofta helt obegripliga system. (…)

Här måste vi utvecklare ta ansvar på flera sätt.

För det första: kämpa för att användarna får vara delaktiga i projekten. Betona för kunden att deras lönsamhet ökar när de får nöjda och effektiva medarbetare.

För det andra: om en kund ändå vägrar lägga tillräcklig kraft på användbarheten måste vi göra det bästa av situationen. Utred själv, ta rollen som rådgivare på allvar och var inte bara en producent av kod.
(5 aug 2011)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera