Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Mäter mygg men missar kameler

Publicerad 29 oktober 2011 | Inga kommentarer ännu

”Att samhället inte tillräckligt utvärderar offentliga investeringar och konsumtion måste diskuteras vidare. Det är ett systemfel när hundratals miljarder rullar genom våra offentliga förvaltningar utan att man kan mäta produktivitet, kvalitet och effekter.”

”Hundratals skattemiljarder omsätts utan granskning” är rubriken på Mats Edmans debattartikel i veckan som gick – publicerad både i Dagens Nyheter och i Dagens Samhälle.
Det är också ett viktigt tema i boken: En stor del av investeringarna i offentlig sektor består av IT-system av olika slag. Förändringar, rationaliseringar och nedskärningar sker med IT som förutsättning, och ofta som motor.

”Vi saknar samlade och jämförbara data”, konstaterar även Statskontoret i en aktuell årsrapport med rubriken Den offentliga sektorns utveckling. I den råder ingen brist på tabeller och diagram, men det är en stor utmaning för Statskontoret att bedöma om skattebetalarnas pengar används effektivt.”

Det gäller för övrigt inte bara i offentlig sektor, utan även näringslivet. Bara 14 % av företagen mäter mot effektmål när de investerar i affärssystem, visar en undersökning i ComputerSweden (Affärssystemkunder glömmer effekterna, CS 22 sep 2011)

Men paradoxalt nog medger it-system å andra sidan ofta en ytterst detaljerad kontroll och styrning av den enskilde. Det märker till exempel hemtjänstens personal, vars arbete mäts och planeras ner på minutnivå.
”Vad hinner hemtjänsten på treminutersbesök? frågar sig både åldringar och grannar i Malmö (Blöjbyten i racerfart”, SVT 3 okt 2011). ”Det är själva minutbevakningen av arbetstiden som jag tycker är orimlig”, säger en av kritikerna av ett motsvarande system i Östhammars kommun (”Planeringssystem får personal att sluta”, UNT 29 sep 2011).
Från skolområdet har Sven-Eric Liedman berört detaljkontrollen av lärarnas prestationer i debattboken Hets! nyligen.

Vi mäter alltså för mycket av små saker och alldeles för lite av de stora.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera