Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Planeringssystem får personal att sluta

Publicerad 3 oktober 2011 | 2 kommentarer

Det är rubriken på en artikel i UNT om IT-systemet för hemtjänst i Östhammar.

Det kallas ”planeringssystem”. Men det är bara några få som använder det för att planera. För majoriteten – de som jobbar på fältet – är det ett styrsystem, som anvisar dem exakt hur lång tid de ska vara på varje ställe. Det är också för majoriteten ett rapporteringssystem där de måste de registrera var och när de hjälper sina klienter. Och genom vilket de kan övervakas.

”Ordföranden i det lokala Kommunal, Torgny Bohlin, radar upp en mängd problem med I-Care.
– Det värsta för många anställda är att de känner sig kontrollerade. Många tycker också att systemet inte är användarvänligt, med flera buggar och rena fel. Dessutom finns inte tillräckligt med utrustning. När hemtjänstpersonalen ska registrera sina arbetstider efter avslutat pass händer det att de får skriva upp övertid för att de tvingats köa till en dator. Vi har använt I-Care i flera år och felen borde vara åtgärdade vid det här laget.”
Planeringssystem får personal att sluta, UNT 29 sep 2011

Mats Sjöborg, gruppledare för Folkpartiet i Östhammar, menar att systemet får personalen att känna sig misstrodd och övervakad.

”- Visst tycker jag att det är rimligt att man håller koll på hur mycket hjälp de gamla får, och hur mycket tid som går åt till transport. Det är själva minutbevakningen av arbetstiden som jag tycker är orimlig. Jag vet från säkra källor att det finns anställda som valt att sluta inom hemtjänsten och gå över till andra jobb inom vården för att det här momentet varit för jobbigt.”

Det framgår också att anställda inte vågat kritisera systemet. ”Jag skulle önska att alla de som är kritiska skulle våga säga detta offentligt, så kanske det skulle bli ändring”, säger Mats Sjöborg.

Fler system för hemsjukvård och hemtjänst har haft problem. I Örebro har man på liknande sätt brottats med systemet TES: Fiaskosystemet är bra – om det skulle fungera (Nerikes Allehanda, 21 oktober 2010).

Kommentarer

2 kommentarer to “Planeringssystem får personal att sluta”

 1. Tommy
  3 oktober 2011 @ 21:06

  I dag rapporterade Sydnytt om ett liknande system för hemtjänsten i Malmö. http://svt.se/2.33782/1.2553108/blojbyten_i_racerfart?lid=puff_2553108&lpos=rubrik

 2. Vågar jag ge chefen ett ex av Jävla skitsystem? : Jävla skitsystem!
  5 oktober 2011 @ 0:47

  […] framgår av artikeln och kommentaren om styrsystemet från Östhammar, som jag skrev om igår, är den oron långt ifrån […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera