Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

IT-miljard till vården – men ska verkligen vi betala?

Publicerad 14 november 2011 | Inga kommentarer ännu

IT-miljard viktigare för vården än kö-miljard, skriver bland andra Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i en debattartikel idag. Den publiceras i Göteborgs-Posten och hos Vårdförbundet.

Det är mycket bra rutet:

”Modern sjukvård är kunskapsintensiv och högteknologisk – men det är mötet mellan människor som är kärnan. Dessa ofta livsavgörande möten mellan vårdpersonal och patienter måste underlättas genom smarta och lättanvända IT-system. Så är det inte i dag. Trots fem år med nationell eHälsostrategi är systemen i många fall mer störande än stödjande. Vi kräver nu en extra miljard till eHälsan.”

Man kan förstås invända, att de flesta av de system, som orsakar stress, problem och till och med stjäl mer tid än de sparar, är kommersiella produkter, sålda av IT-företag. Ska verkligen den offentliga sektorn – dvs vi skattebetalare – ställa upp med extra stödpengar t ex i form av mer utbildning) – för att produkterna är undermåliga?

Vi måste ställa mycket hårdare krav på leverantörerna, att göra sina produkter mer användbara. En del av lösningen är kompetenshöjning hos inköpsavdelningar, för att driva fram bättre krav (som debattörerna också skriver). Men även beslutsfattare måste få bättre insikter i inte minst begränsningarna med IT. Många som jag har talat med inom vården vittnar om att det finns en ”glättig bild”, en övertro, inte minst hos politiker, på att IT-system kan lösa alla problem.

En viktig åtgärd vore att försöka uppmuntra större konkurrens inom till exempel e-journaler. I Sverige har vi en nästan-monopol situation, där fem-sex leverantörer dominerar marknaden helt. I USA har de tio största företagen bara 60 % av marknaden – och nio av de tio största har en marknadsandel på 4-5 procent. Den konkurrensen tvingar fram en helt annan anpassningsvilja hos företagen.

I stället för att ge drygt 100 miljoner till Facebook för en serverhall, kunde kanske regeringen ha gett stödet för att etablera ett antal nya ejournals-tillverkare till Sverige. Det hade sannolikt skapat både fler jobb och mer nytta.

Läs också: IT-miljard till vården – men ska verkligen vi betala?, 14 nov 2011.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera