Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

(Stämpel-)Klockrent!

Publicerad 8 februari 2012 | Inga kommentarer ännu

Martin Wallström skriver i ComputerSeden om hur företagen via affärs- och analyssystem kan få in allt fler och fler siffror:

”Datamängderna växer med 40–50 procent per år, men mindre än en tjugondel används till affärsdrivande analyser, enligt analysföretaget Forrester. Från affärssystem, kundvård, sociala medier, webben och e-handel strömmar data in och ut i tomma intet.”

Istället för att driva affärer, används systemen och mätningarna ofta till att kontrollera och övervaka medarbetarna, konstaterar han:

”Numer är det inte tidsstudiemän med vita rockar och klockor som hotar, utan ständigt närvarande it-system – från central övervakning ut till de anställdas mobiler. När systemen finns blir frestelsen stor att införa tidsstudieliknande system som håller koll på personalen långt ute på fältet.
Jag menar inte att man inte ska hålla koll och använda resurserna effektivt. Men mängderna av data kan göra det frestande för cheferna att använda beslutsstödet för att hänga personalen i hasorna och kolla om alla gör sitt jobb.
Övervinn frestelsen att göra mobilerna till det nya stämpeluret.”
Använd inte beslutsstöd för att övervaka (ComputerSweden 6 feb 2012)

Precis så! Det tragiska är ju att IT har potential att frigöra, att möjliggöra decentralisering, att delegera ansvar – genom att information görs tillgänglig för alla i organisationen, och de därmed kan få befogenhet att fatta beslut om sitt arbete.

Istället används det för detaljkontroll av minsta arbetsmoment, t ex i hemtjänsten, som ska logga minut för minut vad de gör hos varje enskild åldring.

Det är ovärdigt. Och det ger de anställda en odräglig digital arbetsmiljö.

Men bakom det hela finns en gammal drake: byråkratin. Den är idag iklädd ett snyggt IT-skal; de dammiga blanketterna för att samla in data har ersatts av applikationer. Men grundorsaken är densamma: driften hos den centrala administrationen (ofta på mellannivå) att skaffa sig makt.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera