Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system: knäad och utloggad

Publicerad 10 juli 2012 | Inga kommentarer ännu

Mitt knä, med en blodig kompress– Ååh, stönade jag när doktor A körde in den långa nålen i mitt knä och sög ut en halv deciliter klar, gul ledvätska. Hon tyckte nog att jag sjåpade mig. Hon log lite snett, la ifrån sig sprutan, drog av engångshandskarna och rullade stolen bort till mottagningsrummets dator, och …
-Ååååååhh!, stönade hon, med betydligt mer eftertryck. Nu har jag blivit utloggad igen. Nu går det inte med mindre än att jag startar om hela datorn.
Hon ryckte elsladden ur väggurtaget, körde in den igen och suckade.
– Jag får försöka springa iväg någon annanstans och skriva ut din remiss. Hon försvann ut genom dörren med ett bistert ansiktsuttryck.
Jag låg kvar på britsen, tittade på datorn som höll på att boota om och hade plötsligt svårt att hålla mig för skratt. Jag kunde inte låta bli att tänka: ”Är det nån som arrangerar sånt här, just för mig?!?”

Vad som hänt var följande. Egentligen var det doktor G som skulle behandlat mig. Men ett akutfall hade kommit in och G hade fått rusa iväg för att operera.
Doktor A fick ta över i doktor Gs mottagningsrum. Hon hade loggat ut ur journalsystemet, där doktor G var inloggad, och loggat in sig själv.
Men för att spara tid – klockan var redan trettio minuter efter min bokade tid – hade hon inte loggat ut G och loggat in sig själv i själva datorn. Eller kanske hade hon bara inte tänkt på det. Nu krävdes Gs personliga lösenord för att komma in i datorn igen. Och det hade naturligtvis inte doktor A.

Nu låg jag och väntade, medan A var och jagade runt efter en annan dator för att skriva ut min remiss – och tidsschemat för patienter försköts ytterligare.

– Jag fattar inte varför man måste bli utloggad efter bara tio minuter. Det händer hela tiden, sa A när hon sju-åtta minuter senare kom tillbaka med min remiss. PCn på skrivbordet höll fortfarande på med någon uppstartssekvens.

Om allting går normalt kanske tio minuter är tillräckligt. Och om man är kvar i ett och samma mottagningsrum. Men i praktiken är det är nog ofta så att allt inte går ”normalt”. (För mig var en operationsduk felaktig och måste bytas – därför tog det själva ingreppet lite längre tid än vad som kanske är standard.) Och det är ett dåligt system som inte har tillräckliga marginaler för fel.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera