Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

De mest avskydda systemen?

Publicerad 22 juli 2012 | 1 kommentar

Reseräkningssystem tillhör de som framkallar mest ilska hos användarna. Det hör jag ofta när jag gör kartläggningar. Och konversationer som de här nedan är inte ovanliga på Twitter och Facebook, när användare måste få utlopp för sin frustration:
Twitterkonversation om reseräkningsystem

Den som vill kan ju beräkna kostnaden för administrationen.

Om man hjälps åt kan man möjligen klara det säger de här användarna (som jobbar på en helt annan arbetsplats än Emil):

Konversation på Facebook, syntolk nedan

(Klicka på bilderna för att se större versioner.)

Syntolk:
Konversation på Twitter
Emil: 1,5 timme senare och jag har lyckats få in reseräkningarna #jävla skitsystem
Jonas: Mest hatade systemen? /RT av Emils tweet/
Emil: 11000 anställda här är nog beredda att hålla med.
Emil: Update; Det hade jag *inte* [=lyckats få in räkningarna] Ytterligare 40 minuters handläggartid och jag *tror* räkningarna är klara

Konversation på Facebook
Isa: Reseräkning – kan möjligtvis bli begripligt om man är två #jävlaskitsystem
Maria: Vidrigt. Fullständigt
Maria: …Och så har jag tappat bort et taxikvitto.
Marja: Har ni fortfarande tur och retur? – vi håller precis på att byta. Jag håller tummarna att vi kan få något mer modernt, där man tex kan bifoga elektroniska kvitton … men jag kanske drömmer
Isa: Tur och retur är borta, det hät är ett annat skitsystem, PA-webben
Maria: Primula heter produkten tror jag

(Skicka gärna exempel på system som irriterar dig. Jag lägger gärna ut dem.)

Kommentarer

En kommentar to “De mest avskydda systemen?”

 1. Björn
  30 augusti 2012 @ 11:37

  Med viss förbehållan att jag är färgad av att sitta på fel sida i detta ärende så är jag böjd att hålla med, delvis.

  Reseräkningar är ett gissel för många när det gäller all informaton som måste rapporteras in för att saker och ting skall kunna beräknas. Många system har därutöver svårt att göra vissa beräkningar utifrån den enkla formen av information som man som användare vill leverera, många gånger på grund av att de är ”enkelt” byggda och måste få halvt beräknad information för att kunna få till ett bra resultat.

  Roten till detta skulle jag dock vilja påstå är inte systemen utan de lagar och regler i bakgrunden som är framtagna av diverse högre instanser, många har dessutom en ansenlig ålder bakom sig och kan anses som antika. Huvuddelen av dessa regler bygger dessutom på behovet att inget undslipper kontroll och ingen ska kunna sko sig på ersättningar (i praktiken att får du något ska du skattas för det om det är bra för dig).

  Jämför man med många andra länders sätt att hantera utlägg och resor (nu får vi tänka utanför norden dock) så har de en mycket enklare filosofi; reser du i tjänsten så får du betalt för det du bekostar, boende, mat, etc. Bjuder du folk på mat så ersätter man kostnaden utan bryderier med hur mycket du bjuder på och vilka småkronor som företagen kan dra av i sin bokföring. Simpla och enkla regler vilket leder till en enkel och effektiv hantering för slutanvändaren som inte behöver fundera på så mycket mer än belopp.

  Att vi i Sverige (och Norden för den delen med) är belevade med traktamenten när man är ute och reser är enligt mitt synsätt inte ekonomiskt försvarsbart med tanke på den tid det tar att administrera detta, se bara på orsaken till denna artikel. Till syven och sist så handlar ett traktamente om en sak, ersätta dig för maten du äter när du reser och en halv dagstidning och en banan. Inget annat. Om du dessutom bjuds på massa mat istället för att betala den själv, så kan du i slutänden få betala på grund av alla förmånsbeskattningar.

  Tittar man sedan på utläggsbiten så finns en mycket enkel och effektiv förändring att göra: Lägg ner kravet på originalkvitton som bevis, låtom oss scanna och bifoga filer och låt våra skogar leva, gör hanteringen helt elektronisk, inte bara delvis som det är idag. Detta skulle underlätta otroligt mycket för alla vars företag är spridda runt om vår kära planet.

  Mina förslag är alltså:

  1. Lägg ner traktamentesbiten
  2. Lägg ner representationsreglerna
  3. Skippa kravet på originalkvitton och tillåt scannade kvitton

  Finns fler detaljerade saker att göra runt reseräkningsproblematiken givetvis, men dessa 3 är de stora (och jag känner att kommentaren redan sprungit iväg och blivit ett block av text)

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera