Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Till taylorismens historia

Publicerad 30 juli 2012 | Inga kommentarer ännu

Mest en note to self om taylorismen och dess historia i Sverige. Den var inte begränsad till arbete i verkstäder och industri – utan fanns även hos redaktörerna för Svenska Akademins Ordbok:

”Innan Anki Mattisson som nybliven chef [år 2000, min anm] tog bort det omoderna ackordssystemet så var personalomsättningen ganska hög. Ackordet uppfattades som odemokratiskt och pensumet var stort. Det sattes på 20-talet av chefen Ebbe Tuneld, tayloristisk entusiast, då ordboken hotades av nedläggning på grund av sin ringa framfart. Han gjorde tidsstudier, köpte moderna skrivmaskiner och införde premielön: 12000 lappar per år och redaktör, fler lappar gav bonus, färre avdrag.
Idag klarar en redaktör cirka 9500 lappar per år, har månadslön – och stannar.”
Resa till ordens medelpunkt, SvD 14 juli 2012

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera