Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Administrationssamhället: Massor av system, men brist på tillit

Publicerad 27 november 2012 | Inga kommentarer ännu

Bra intervju med Anders Ivarsson Westerberg, som forskar vid Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola, i suntliv.nu:

”Det administrativa arbetet har flyttat från sekreterare och assistenter, som var proffs på administration, till människor som jobbar i kärnverksamheten.
– Det är en jättestor förändring. Vi ägnar mycket tid åt att gå ut och in i olika datasystem.

På en psykiatrisk öppenvårdsmottagning som Anders har tittat närmare på, loggar personalen ut och in i sex olika datasystem med olika lösenord varje dag. En läkare berättar att han är inne i 17 olika system varje dag.
– Man kan tycka att IT borde effektivisera arbetet, men många gånger kan det vara tvärtom. Många olika saker läggs på varandra samtidigt, så att själva mängden av små arbetsuppgifter gör arbetet väldigt omfattande. Eftersom datasystemen har en så stor kapacitet med allt fler funktioner för att behandla statistik och information, så använder vi dem också och tror att verksamheten ska fungera bättre.”
Stressen ökar när alltmer tid går till att gå in och ur system, suntliv.nu, 15 nov 2012

Problem med många inloggningar kan ibland undvikas med så kallade single-sign on-lösningar. (En potentiell risk med att knyta ihop många system är å andra sidan att alla kan drabbas om ett slutar fungera.)

Men problemet går utöver det rena handhavandet. Mycket handlar om att administrationen är, eller uppfattas som, ett tecken på bristande tillit:

”En annan uppenbar konsekvens är att anställda blir mer stressade när de ska utföra fler administrativa uppgifter utan att få mer tid.
– Genom att kontrollera och styra alltmer signalerar arbetsgivaren dessutom att man inte riktigt litar på att de anställda utför sina arbetsuppgifter på rätt sätt, att deras professionella normer och rutiner inte riktigt duger. Jag tror att vi slår sönder grunden för lärares och läkares yrkeskunskap om vi börjar kontrollera och styra för mycket.”

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera