Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

DIK första fack med program för digital arbetsmiljö

Publicerad 7 november 2012 | Inga kommentarer ännu

Det här är en stor sak: DIK (Dokumentation, Information, Kultur) kan bli första fack med ett tydligt ställningstagande kring digital arbetsmiljö. En arbetsgrupp har utarbetat en rapport med förslag till förbundets kongress 24-25 november:

”Dåliga system påverkar samhällsekonomin och samhällsnyttan. Hjärnstress och frustation hos medarbetarna är ett problem för arbetsgivarna, användarovänliga system för medborgarna är en demokratifråga.
DIK-medlemmarna förväntas ha den kommunikativa kompetensen och tekniska kompetensen att lappa och laga i det undermåliga systemet och bemöta missnöjda medborgare och användare. Systemproblem skylls ofta på varje individs datoromognad.
I stället är DIK-medlemmarnas kompetenser nödvändiga vid kravställning och upphandling av digitala lösningar. Den digitala kompetensen behöver knytas ihop med kärnverksamheten, inte vara separerade och isolerade från varandra. Upphandling ska ske i relation till användning. Flytta makten över gränssnittet till användarna (medlemmar och medborgare)!

Arbetsgruppen anser därför att DIK-medlemmarnas digitala kompetens ska nyttjas i kravställning och upphandling för att uppnå delaktighet och ansvarstagande.
Arbetsgruppen föreslår förbundsstyrelsen att:
DIK förtydligar möjligheterna för lokala fackliga företrädare att inom samverkan och MBL-förhandlingar nyttja medlemmarnas digitala kompetens inför upphandling av digitala lösningar.”

Rapporten försöker belysa både till de positiva och negativa sidorna av medlemmarnas digitala arbetsliv. Det är ett stort steg framåt att ett fack tar en sådan tydlig ställning!

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera