Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Kafka i vårdens it-system: Hot och absurditeter

Publicerad 13 november 2012 | 2 kommentarer

”Du kommer till jobbet på morgonen och slår på datorn för att börja jobba. En liten ruta poppar upp med en hälsning från chefen: ”Du har väl rätt att kolla på de här dokumenten. Annars kommer vi att polisanmäla dig.” Det är ett slumpmässigt genererat meddelande som dyker upp flera gånger under arbetsdagen. De ser vad du gör. Du kan aldrig känna dig säker.

Att hotas av polisanmälningar från chefen har blivit vardag för alla som arbetar med sammanhållna journaler, i Stockholm i form av journalsystemet Take Care.”
En vaneförbrytares bekännelser, 1 okt 2012

I morgon föreläser jag vid ett arrangemang av Sveriges Yngre Läkares Förbund i Falun. Vill man förstå hur läget är på många håll i vården, kan man läsa Akutdoktorns blogg (ovan). Hen fortsätter:

”Om jag inte uttryckligen skriver i journalen att patienten godkänner att den inremitterande läkaren läser min anteckning, så har denne inte rätt att gå in i journalen. I dessa fall skriver våra sekreterare ut anteckningen och skickar den på posten. För att kunna skriva att patienten lämnar sitt godkännande, måste jag förstås fråga patienten: ’Är det okej att den doktor som skickade in dig, som själv har skrivit i din journal, nu går in i din journal igen och ser vad jag har skrivit, så att han vet hur han ska följa upp det här?’ Det här låter ju så märkligt, att jag måste lägga ytterligare tid på att förklara hur systemet fungerar.”

Eller läs Tankesmedjan Allmänmedicins beskrivning av en vanlig dag på jobbet.

Kommentarer

2 kommentarer to “Kafka i vårdens it-system: Hot och absurditeter”

 1. Gunga Dinn
  13 november 2012 @ 21:14

  Kan aldrig tänka mig att chefen personligen formulerat meddelandet. Reglerna är ju sådana.

  Och personligen tycker jag det är rätt, det skulle vara ännu hårdare spårning. Har råkat ut för att personer som inte hade i min journal att göra, var inne och kollade. Sen spreds den informationen ”på stan” bland människor hon kände och personer jag känner. Tämligen harmlös information, men likförbannat jävligt illa.

  Så länge det är möjligt, så tycker jag det inte bara är rimligt utan ett måste. Och vet du vad, jag polisanmälde och skulle göra det igen, OM personer som inte har i min journal att göra.

  Samma sak gäller nyfikna poliser som är inne och snokar i ärenden de inte har med att göra.

  Det är varken systemen, cheferna eller reglerna som är fel, det är personer som missbrukar sina möjligheter som är orsaken och därför ska det vara krångligt och jävligt. Din utgångspunkt tycks vara att informationen ska vara öppen och tillgänglig för alla och envar, högst märkligt!

 2. Jonas Söderström
  13 november 2012 @ 21:33

  Gunga Dinn: Nej, det tycker jag inte alls.
  Om du läser akutdoktorns post, ser du att en läkare nu – obs, *utan* att begå intrång – får se info om gynekologbesök eller psykiatrisk tvångsvård. Det är inte något jag tycker ska ske.

  Det är ett dåligt system i sin helhet som är problemet. Det är en samverkan mellan dålig teknik, dålig organisation och dåliga lagar, som tillsammans ger en orimlig situation, med många nackdelar och färre fördelar.

  Att sedan försöka lösa det med hot och beskyllningar gör det bara värre, tycker jag.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera