Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Digital arbetsmiljö granskas i Örebro

Publicerad 30 december 2012 | Inga kommentarer ännu

Örebro läns landsting har satsat på bättre digital arbetsmiljö – och de kallar det just det.

Man har insett att om det nya IT-stödet inom psykiatrin ska ha någon effekt, så hänger det på om det är tillräckligt enkelt att använda. Så för att kolla om systemet verkligen motsvarar behoven har man låtit konsultfirman Sweco kartlägga användningen:

”Psykiatrikernas arbetsuppgifter och rutiner kartlades, här undersöktes även datorvana, hårdvara och fysisk arbetsmiljö. Systemets granskades också för att försäkra sig om att det effektivt kan användas av alla, även vid nedsatt funktionsförmåga såsom nedsatt syn eller motorik.

Resultaten visade att systemet var i stort behov av anpassning till målgruppen. De mest betydelsefulla förändringarna kunde dock genomföras med en relativt liten arbetsinsats.

– Fördelen med användbarhetsperspektivet är att det ger ett konkret underlag för vilka ändringar som ger störst nytta för användarna och verksamheten, men även en högre kvalitet för vårdtagarna, säger Mikael Norén, användbarhetsdesigner på Sweco.”
Bättre digital arbetsmiljö för psykiatriker(odaterad)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera