Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Gör det lättare att hitta genom att slänga bort

Publicerad 19 december 2012 | Inga kommentarer ännu

”Svårt att hitta” är ett vanligt klagomål hos användarna av till exempel många webbplatser och intranät. Det behöver inte vara systemets fel i sig, utan kan bero på att vi helt enkelt sparar för mycket . Eller, annorlunda uttryckt, vi tar oss inte tid att rensa och slänga.
artikel om att byta cms i internetworld 5 2012

Jag pratar lite om det i ett intervju i InternetWorld, om hur man byter publiceringssystem. I sådana projekt blir det ofta en smärtsam insikt, att det stora problemet är vad man ska göra med allt innehåll.

Så det lönar sig att tänka på att underlätta ett byte redan från början:

”– Det är viktigt att kontinuerligt rensa ut inaktuell information, det som kallas ”ROT” på engelska: redundant, outdated, trivia. Vi sparar helt enkelt för mycket i dag. I en webbredaktörs arbetsbeskrivning bör inte bara ingå att lägga in nytt material, utan även att plocka bort sådant som inte längre behövs, säger Jonas Söderström.
Jo, det går faktiskt att byta cms (InternetWorld, nr 5 2012

Som webb- eller intranätsredaktör kan man argumentera ekonomiskt hos sin chef för att få den där tiden att rensa och slänga. Om alla användare kan spara några minuter i veckan på att hitta lättare, är det absolut värt att lägga några arbetsdagar på att till exempel julstäda intranätet.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera