Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Designkatastrofer

Publicerad 19 januari 2013 | 2 kommentarer

Var dödmansgreppet så illa utformat, att det pressades ner när städerskan behövde komma åt bakom förarstolen och fällde fram ryggstödet?

TT:s reportageteam säger sig ha sett att armstödet låg an mot förarspaken på olycksplatsen i Saltsjöbaden, där ett tåg rände in i ett bostadshus. Den städerska som skadades misstänks i alla fall inte längre för något brott; i stället kan företaget som driver tågtrafiken ha gjorts sig skyldiga till arbetsmiljöbrott, skriver Duojobbet (18 jan 2013).

Det verkar kanske märkligt att en säkerhetsanordning som ett dödmansgrepp skulle vara så designat, att förarstolen kan pressa ner det.
Men allvarliga olyckor har inte sällan orsakats av ganska enkla designmissar. Här är en ganska skakande läsning, skriven med ”sharp wit”, om katastrofala misstag i design av användargränssnitt: 6 Disasters Caused by Poorly Designed User Interfaces.

Omslag för Set phasers on stunDet är nog klokt att invänta utredningen av olyckan i Saltsjöbaden, och avstå från spekulationer. Men vill man läsa ännu mer om svåra designmisstag, i en fortfarande lättläst men något mer seriös stil, kan jag rekommendera Set Phasers on Stun and other true tales of Design, Technology, and Human Error av Steven Casey. Den innehåller ett tjugotal case stories, varav en svensk: den olycka som inträffade på raketbasen Esrange 1993 och som tog en människas liv.
Omsag för The logic of failureDärefter kan man gå vidare med Chiles Inviting Disaster, Dörners The logic of failure (med sitt i sammanhanget otäckt passande omslag), Hallinans Errornomics och Brafmans & Brafmans Sway. Jo, jag är lite besatt av sånt här.

Kommentarer

2 kommentarer to “Designkatastrofer”

 1. Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Jävla skitsystem!
  19 januari 2013 @ 18:44

  […] Jävla skitsystem! [javlaskitsystem.se] poäng | Postat januari 19 av Erik Starck […]

 2. Johan Lange
  19 januari 2013 @ 19:15

  Bra läsningar – och visst är det så. Minns en flygolycka för så där 15 år sen. Ett övningsplan blev omöjligt att rädda då höjdrodren inte gick att styra så planet störtdök. Det var en spak som satt 180 grader fel – ett vanligt fel ALLA kollar. Utom – denna gång…

  och så kan man prenumerera på Statens Haverikommissions Haveri utredningar.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera