Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

UK: Minska administrationen inom vården

Publicerad 25 mars 2013 | Inga kommentarer ännu

Goda nyheter: I Storbritannien har man nu insett att man måste arbeta för att minska byråkrati och administration inom sjukvården:

Health secretary is scrapping need for hospitals to collect scores of data in purge of NHS’s ’gargantuan’ bureaucracy

’ (…) The NHS has tolerated far more information being demanded than necessarily serves its purposes,’ said Mike Farrar, the confederation’s chief executive, who is leading the work. ”This generates frustration among staff, and even the regulatory and supervisory bodies, who have considerable data, struggle to use it effectively.
Hospital staff to get more time with patients after bureaucracy crackdown (Guardian, 22 mars)

Ett problem med den byråkratiska datainsamlingen är att kraven på mer och mer data kommer från många olika håll. Vart och ett av dem kan verka ganska vettigt och legitimt – det är mängden som krossar verksamheten. Men det betyder också att det är en mängd egenintressen man måste identifiera och slåss mot, om man ska lyckas med en minskning. Även det är man medveten om i Storbritannien:

”However, Farrar also warned that the government’s imminent shake-up of the NHS in England is in danger of making bureaucracy even more cumbersome, as newly created organisations can start demanding information, too. ”With a raft of new organisations due to come into force on 1 April, we risk increasing the bureaucratic and regulatory burden even further.”

När alla svenska partier nyligen enades om att lärarnas administration måste minska, frågade jag Vilket parti vågar gå emot byråkratiseringsvågen över hela linjen, inom alla yrken?

Tillägg 31 mars: Ännu en god ide från UK – Keep calm and iterate on

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera