Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Jubileum: 10 år med digital arbetsmiljö

Publicerad 22 april 2013 | Inga kommentarer ännu

Ikväll firar jag med tårta här på Jävla skitsystem.

birthdaycake_by_3liz4Idag är det nämligen exakt tio år sedan jag skrev den första artikeln om dåliga it-system i arbetslivet.

Den den 22 april 2003 la jag ut artikeln Måste vi underkasta oss omänskliga datasystem? på min webbplats kornet.nu.

Jag hade under några år blivit allt mer fundersam på vad jag såg i arbetslivet: system som krävde att människorna anpassade sig till tekniken, och inte tvärtom.

Var det verkligen rimligt? Varför verkade man ta så lite hänsyn till det?

Det är en ganska lång text. Som jag fortfarande står för.

”Vi måste få en filosofi i service- och administrationssektorn som tar hänsyn till människan, även inne i datorerna. Som gör det självklart för de anställda att påverka och utforma de system de ska använda. (…)

Varför skulle inte Sverige kunna bli världsledande på områdena användbarhetsdesign och informationsarkitektur? Vi är ett litet land, och i sådana utpräglade kunskapsnischer har små länder sin chans att ta för sig. Traditioner finns: svensk ergonomi har (eller hade) världsrykte. Vi har legat mycket långt framme inom andra arbetsmiljöfrågor. Låt oss försöka gå före igen!

Ett par veckor senare var jag klar med nästa del: Hjärnan är viktigare än armbågen: varför datasystem stressar oss i jobbet. (Vid den tiden var armbågar och ögon det enda som man pratade om när der gällde datorer och arbetsmiljö.)

* * *

Det har varit tio intressanta år. Jag trodde nog det skulle gå lite fortare att få fler att inse problemets omfattning och djup.

Under rätt lång tid förstod ingen vad jag sa. Det dåvarande arbetslivsinstitutet hade ”kognitiv ergonomi” som ett område – men inte ett enda dokument om frågan. Det hade en kontaktperson för området, som avbröt ”Så du tror stress beror på dålig webbdesign?” och i princip la på luren. När jag bokade ett möte med stressforskaren på hens arbetsplats på Karolinska – struntade hen helt enkelt i att komma.

Till slut tänkte jag: jag måste skriva en bok för att få någon att lyssna.

Det är rätt spännande att nu se, hur fler och fler börjar inse att dåliga datasystem är en viktigt faktor bakom stress och dåliga villkor i arbetslivet. Bara ett exempel.

Jag var inte ensam, eller ens först, om att ta upp saken (det dåvarande UsersAwards hade till exempel gjort en rapport som jag länkade till i den där första texten). Men jag är stolt över att ha varit med och drivit frågan, och utvecklat den.

Jag gillar fortfarande avslutningen på den där artikel jag skrev för tio år sedan. Vi är inte där ännu. Men jag blir säkrare och säkrare på att vi kommer dit.

”Det är hög tid att låta människorna ta kontrollen också över den delen av sin arbetsmiljö som befinner sig bakom datorskärmen.
Så kanske vi kan hoppas, att någon om trettio år kan öppna en bok med beskrivningar av dagens datorgolv, och häpna: hur i hela friden kunde de anställda finna sig i hur det var?!”

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera