Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

När katastrofer sker behöver vi en ”Jag är OK”-app

Publicerad 16 april 2013 | 7 kommentarer

När bomberna exploderade i Boston blev telefonnätet snabbt överbelastat av människor som försökte ringa och berätta att ”jag är OK”. Det där är ett svårt problem vid kriser och katastrofer – viktig nödkommunikation blockeras.

Vad vi behöver är att kunna sända en minimal ”Jag är OK”-signal. För ett drygt år sedan satte jag ihop den här konceptbeskrivningen av en sådan app. Rätta mig om jag har fel, men jag inte sett att en sådan tjänst finns (ännu).

”Jag är OK”-appen av Jonas SöderströmVimeo.

Nån som vill utveckla den?

(Jag la egentligen ut den här på min andra blogg, Blind Höna, men på grund av ett ”ö” i domännamnet krånglar ofta länkning från den, så den får bo här också.)

Kommentarer

7 kommentarer to “När katastrofer sker behöver vi en ”Jag är OK”-app”

 1. Lilith Svensson
  16 april 2013 @ 9:00

  Vilket lysande förslag! Hoppas någon utvecklar en sån app

 2. Emil Öberg
  16 april 2013 @ 9:58

  Google Person Finder, http://google.org/personfinder/global/home.html

  …men den kräver att Googlianerna sätter upp en sådan för varje tillfälle. T.ex. för japanska tsunamin och Boston marathon.

 3. Daniel Wijk
  17 april 2013 @ 21:29

  Är inte facebook ett fungerande ställe för den typen av meddelanden?

 4. Marcus Hammarberg
  18 april 2013 @ 12:02

  Vi tar den!

  Vi som i Aptitud, en konsultfirma. Vi träffas en gång i månaden för att göra något kul (eller nyttigt) ihop.

  Nästa gång kommer vi bygga denna. Din film blir vår utgångspunkt.

  Tack för inspirationen

 5. Jonas Söderström
  20 april 2013 @ 13:37

  Kul!

  Ge mig cred i eftertexterna bara!

  /jonas

 6. Marcus Hammarberg
  19 juni 2013 @ 20:42

  Will do!

  Här är vårt (som i mina fantastiska kollegors) första försök efter ett par timmars kodning.

  https://github.com/aptitud/ImOk.Android

 7. Jag är OK – via Facebook : Blind Höna
  2 maj 2015 @ 10:17

  […] När katastrofer sker behöver vi en ”Jag är OK”-app skrev jag i april för två år sedan, och gjorde en demovideo på hur jag tänkte att den borde vara. […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera