Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Den digitala arbetsmiljön allt viktigare” budskap på Skyddsombudens dag

Publicerad 23 oktober 2013 | Inga kommentarer ännu

I onsdags, den 23 oktober, var det Skyddsombudens dag i Sverige. Ett bra firande av en viktig institution, nu 101 år gammal. Dagen fördunklades av det som aldrig borde hända: en dödsolycka på en arbetsplats i Malmö.

Till det glädjande hörde dock vad facket Visions förbundsordförande Annika Strandhäll skrev på sin blogg.

Ett område som blir allt viktigare att jobba med är den digitala arbetsmiljön. Det handlar om de verktyg vi dagligen använder oss av i arbetet; IT-system, programvaror och IT-stöd. I bästa fall underlättar de arbetet, i sämsta fall skapar de merarbete och stress.

För att skyddsombuden ska kunna påverka IT-systemen så att de stödjer arbetet, behöver skyddsombuden vara involverade redan i upphandlingsdiskussionerna liksom i utvärderings- eller utvecklingsarbetet.

Två exempel på hur Vision framgångsrikt arbetar med dessa frågor är i Norrbottens läns landsting och i Hultsfred där Vision har infört digitala skyddsronder för att öka medvetenheten om IT-stress. Nästa steg är att utbilda skyddsombuden i digital arbetsmiljö.”
Grattis alla skyddsombud! (23 oktober 2013)

Det är ett strålande genombrott för en modern syn på it som en del av arbetsmiljön. Hurra och grattis till Vision!

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera