Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Just precis, brådskan

Publicerad 10 januari 2017 | Inga kommentarer ännu

Se där. Ett par veckor veckor efter mina inlägg om brådskan i utvecklingen av den offentliga förvaltningen ( Om risken med att ”öka takten” och Regeringens nya digitaliseringssatsning förbiser risker) uppmärksammar DN samma tanke – visserligen från en annan vinkel, men med uppenbara likheter:

”Idén om brådska fick således ledningen på de båda myndigheterna att bortse från lagar och förordningar och negligera larm från medarbetare. Tillsammans med goda intentioner – strävan efter excellens – användes den här föreställningen [om brådskan, min anm] för att legitimera agerande som innebar ett betydande risktagande. På Karolinska väntade mig sig banbrytande landvinningar inom forskningen. På Riksrevisionen väntade man sig en radikal kvalitetshöjning i granskningsarbetet.
Händelserna väcker misstankar om det skulle kunna vara en lika stor rättsröta på andra håll i förvaltningen. (…)
Inför år 2017 bör vi hoppas på ett ledarskap i svensk förvaltning som i högre grad präglas av eftertanke.”
Den fartblinda kulturen dömd att göra misstag (DN, 9 jan 2017)

När det gäller ”digitaliseringen” handlar det förvisso inte om någon ”rättsröta”. Men samma mönster av obevisade förhoppningar om vinster som ursäkt det forcerade tempot.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera