Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Teknikstrul är en sak – dålig användbarhet en annan

Publicerad 21 oktober 2010 | Inga kommentarer ännu

Många som reagerar på boken kan berätta om problem med skrivare som krånglar, datorer som kraschar eller nätverk som ligger nere.

Sånt krångel är definitivt en del av den digitala arbetsmiljön – och nog så jobbigt. Men det är inte något jag skriver om i boken.

Varför? Därför att alla förstår att teknikstrul är något dåligt, och att man bör försöka göra något åt det. (På många ställen tycker användarna i och för sig att sådana problem inte tas på tillräckligt allvar.)

Men vad boken handlar om är en annan sorts problem: som när det krävs mer än tjugofem klick med musen för att ta betalt för en enkel vaccination. Som när det krävs obegripliga koder för att styra systemet. Som när symbolen för att ”skapa ny fil” är ett stort rött kryss.

Det handlar alltså om problem som drabbar oss när systemet faktiskt fungerar – inte när det är trasigt, kraschat eller nere. Många beställare eller utvecklare är okunniga om vad dålig användbarhet är och hur det drabbar. Och det är många användare också. Det är alla dem jag velat göra medvetna med boken.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera