Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Your password will expire in one day. Do you want to change it now?

Publicerad 12 augusti 2011 | 1 kommentar

Apropå att behöva byta lösenord – en gammal favorit:

”beatles”
That is not an allowable password. Passwords must contain at least one uppercase character.
”Beatles”
That is not an allowable password. Passwords must contain at least one uppercase character AND at least one number.
”Beatles65”
That is not an allowable password.
Why not? It contains an uppercase character and some numbers. And it’s easy for me to remember. It’s the title of the Beatles’ fifth LP on Capitol Records. Released in December 1964, it contains such classics as ”I Feel Fine.” In the UK, it was titled ”Beatles for Sale.”
That is your current password.
Argh!
What’s Code for ’Die, Computer’?(Washington Post, 13 juli 2009)

Mer om hur ”starka” lösenord faktiskt ger sämre säkerhet hos Don Norman: When Security Gets in the Way. Akademiska uppsatser: Herley, C., & Coskun, B. (2007). Do strong web passwords accomplish anything? (pdf, 6 sidor) och Philip Inglesant, P. & Sasse, M.A. The True Cost of Unusable Password Policies:
Password Use in the Wild (pdf, 10 sidor)
. Också lite av Cory Doctorow hos Guardian: Promoting statistical literacy: a modest proposal.

Kommentarer

En kommentar to “Your password will expire in one day. Do you want to change it now?”

 1. Björn Malmehed
  12 augusti 2011 @ 18:15

  Det krävs ingen längre promenad på valfri arbetsplats för att inse var lösenorden hamnar när de inte längre får vara i användarens huvud. Det är postit-lappar och skrivunderlägg som lagrar lösenorden. Om man tvingas ändra lösenord ofta och dessutom måste följa bestämda regler är det inte konstigt att man glömmer.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera