Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Hur är detta möjligt?

Publicerad 19 februari 2012 | 6 kommentarer

Det här är rätt fantastiskt. På väggen på en vårdinrättning på Gotland hitade Linda Eklund dessa två så gott som identiska, nästan helt omärkta manöverpanelerna:

Bilden visar två identiska manöverpaneler, den ena är larmsystemet för patienterna - den andra är radion”Den ena är larmsystemet för patienterna, den andra är radion. Hur lätt är det inte att trycka på fel knapp och därmed få fel information? En röd 4 på displayen kan innebära att det larmar på sal 4, eller att är det är kanal P4. Hur ska man veta? Eller att man vid ett nödläge tror man larmat när man egentligen bara slagit av radion?”

Läs hela Systemfel av Linda Eklund på Vårdförbundetbloggen (1 nov 2011).

Kommentarer

6 kommentarer to “Hur är detta möjligt?”

 1. Magnus Höij
  20 februari 2012 @ 9:19

  Otroligt. Men man måste ge dem att designen är snygg och ren. Både för radion och för larmet. :)

 2. Eddie Olsson
  20 februari 2012 @ 15:50

  Övergeneraliserat skulle man säga om det var en databasdesign :)

 3. Henrik
  20 februari 2012 @ 16:16

  Sjukt bra! :D

 4. Fredrik Lennström
  21 februari 2012 @ 9:07

  Jag tycker det är bra. Oavsett hur man gör för att sätta på radion så kommer man att lyckas till sist. Skulle man trycka på fel knapp så kommer det ju komma supportpersonal springande och utbilda på plats;)

 5. Kristoffer Darj
  22 februari 2012 @ 10:12

  Fantastiskt.
  Jag har sett journalhanteringssystem som hade ikonen för att dödsförklara brevid skriv ut. Det fanns inte heller någon ’vill du verkligen?’-fråga eller liknande.

  Så ibland när patienter ringde för att kolla varför de inte blev kallade fick de veta att deras journal verkade lite underlig och att receptionen skulle ringa upp igen… och efter att de lagt på startade en digital återupplivning.

 6. Helt fantastiskt #användbarhet | Mikael Röjnert - Webbutvecklare som fixar din webbplats och bloggar om Internet, användbarhet & entreprenörskap
  22 februari 2012 @ 20:36

  […] Hur är detta möjligt? : Jävla skitsystem! […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera