Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Krånglande journalystem i Hässleholm belastar pesonalen

Publicerad 14 februari 2012 | Inga kommentarer ännu

I januari var det totalt fyra större driftsstopp och störningar i journalsystemet Procapita, som används i Hässleholms kommun. Hela verksamheten drabbas:

– Vi kan inte heller skriva ut anteckningar från ronder, medicinlistor, bevakningar och andra viktiga dokument. Det är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten, säger medicinskt ansvariga sjuksköterskan Kajsa Thorsell.

Hon har nu gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen eftersom ingen ansvarig inom kommunen åtgärdat de återkommande tekniska problemen, trots flertalet uppmaningar och inskickade avvikelserapporter från kommunens sjuksköterskor. (…)
– Trots att jag påtalat detta händer samma sak igen. Att skriva avvikelser hela tiden är ingen lösning och tar väldigt mycket tid från annat. Det är under all kritik, säger Kajsa Thorsell.
Bristfälligt it-stöd hotar patientsäkerheten i Hässleholm (Vårdfokus, 7 feb 2012)

Det är Tieto som ansvarar för driften av Procapita. Det finns inget backupsystem som tar över när Procapita går ner; där går det varken går att skriva in ny information eller att ta del av vad som står i befintliga journaler.

Sådana här problem ska inte bara anmälas enligt Lex Maria. Man ska se till att också påtala det som det arbetsmiljöproblem det är!
Även om det kan visas att patientsäkerheten inte var hotad, är det likväl ett arbetsmiljöproblem. Att tvingas arbeta med it-system man inte kan lita på skapar stress; ännu mer om man dessutom ”kläms” mellan system man inte kan påverka och arga kunder.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera