Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Kraftiga protester mot nytt IT-system för läkemedelsdosering

Publicerad 2 juli 2012 | 2 kommentarer

Vårdpersonal över hela landet protesterar mot det nya system för så kallade dosläkemedel (läkemedel som apoteket dosförpackar) som nu införs, skriver Dagens Medicin.

Nya verktyget Pascal är en stor katastrof, varnade fyra överläkare i Uddevalla (7 juni 2012).

 • Systemet presenterar inte patienternas läkemedelslistor på ett tydligt och överblickbart sätt – ”ett sammelsurium”, skriver läkarna. De pekar också på att flera viktiga uppgifter kring läkemedlen inte visas.
 • Dessutom är det krångligt att ändra doseringar i systemet.
 • Och framför allt visar Pascal alla gamla ordinationer – läkemedel som patienten inte längre använder, som kanske har ersatts med andra. Det gör det svårt att överblicka och ökar risken för felbehandlingar, konstaterar läkarna. En patient som tidigare hade en läkemedelslista på fem sidor har nu elva sidor. Bara en svagt grå nyans på skärmen skiljer läkemedel som redan har satts ut från nya.

Det senaste tycks vara en feature. Tyvärr är det en mycket vanlig, rent av dominerande tanke inom vård-it över huvud taget: att det blir bättre ju mer information man visar – och allra bäst om man visar all information!

Men i verkligheten är det kontraproduktivt.

”Jag ser inte det jag såg i förra systemet lika tydligt, som stoppdatum för när medicinen går ut. Det tar längre tid att hantera Pascal och det känns otryggt. Vi jobbar mot patienter som är hemma och många av dem har svårt att tolka listor”, säger en sjuksköterska på Uddevalla sjukhus (Vårdpersonal varnar för riskerna med Pascal, 21 juni 2012).

Det visar sig dessutom att läkares hemliga förskrivningskoder visas öppet i Pascal (21 juni 2012).

Alla chefläkare i Landstinget i Kalmar län ser allvarliga risker med ordinationssystemet Pascal och har nu gjort en gemensam lex Maria-anmälan. Chefläkare ser allvarliga risker med Pascal (27 juni 2012).

Även chefläkarna i Landstinget i Östergötland på att skriva en anmälan (Fler chefläkare varnar för Pascal, 29 juni 2012).

Utvecklarna Inera levererar inte något särskilt trovärdigt bemötande av stormen. Kommentarsfälten för artiklarna är fyllda av ilskna inlägg från frustrerade läkare och sköterskor, som ser det här som bara det senaste i en lång rad problematiska it-system i just vården.

Kommentarer

2 kommentarer to “Kraftiga protester mot nytt IT-system för läkemedelsdosering”

 1. Patient H
  2 juli 2012 @ 5:36

  Jag läste den länkade artikeln om förskrivningskoderna.

  Speciellt de sista raderna i artikeln samt kommentarerna därefter tycks hänvisa till att de inte är så hemliga ändå.

  Min reaktion var dock på det dubbla systemet med inloggning och förskrivningskoder. Om läkaren redan är inloggad i ett system för sin yrkesroll, varför behövs det då ytterligare en kod?

 2. max
  26 juli 2012 @ 7:51

  Detta systemet har väl kommit till som vanligt.
  Dom sk.läkare som testat,vilka var det?
  Några som fått ett par lapptoppar för att välsigna programmet.
  Nån snorvalp på nåt nyöppnat dataföretag som har en förälder inom systemet.
  Har utvecklarna överhuvudtaget samarbetat med
  dom som skall använda systemet.??

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera