Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Video: Vem vill skapa jävla skitsystem?

Publicerad 30 juli 2012 | Inga kommentarer ännu

Det finns många usla system. Så många att det knappast är rimligt att förklara dem alla som olyckliga misstag. Eller skylla på trångsynta tekniknördar.
Frågan är om det inte snarare finns grupper som har direkta intressen av att skapa precis de system vi har. Och då handlar det om makt, och inte om eventuell nytta. Välkommen till Byråkrati 2.0 och administrationssamhället.

Här är en video på en keynote med titeln Vem vill skapa jävla skitsystem? som jag höll på Projektverktygsdagen i Stockholm i maj. Början innehåller en del bekant material, men hoppa fram till 20.50 så börjar resonemanget om makt vs. nytta, om frihet och om radikal enkelhet.

PDF av själva presentationen (slajds + anteckningar) finns att se eller ladda ner från Slideshare och SpeakerDeck.

(Du kan också se en del av det här materialet i videon från Studio Bronx.)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera