Administrationssamhället: journalsystem även på fritiden för sjuksköterskor
Publicerad 6 augusti 2012 | 2 kommentarer
Uppdatering: Efter några dagars mediestorm backar Socialstyrelsen från sin ståndpunkt. Man säger sig nu vilja ”föra en dialog”, och de frivilliga sjuksköterskorna kan vara kvar tills vidare. Ibland blir alltså konsekvenserna av administrationssamhället lite för absurda. Se ”Legitimerade får stanna i Röda Korset”, Dagens Medicin 9 aug 2012.
Originalposten:
Bara delvis relaterat till it – men detta måste tillhöra de dummaste konsekvenserna av administrationssamhället:
Sjuksköterskor och läkare får inte längre jobba ideellt i Röda Korsets Första hjälpen-grupper. Socialstyrelsen kräver nämligen att de måste journalföra alla sina insatser, även om det sker på fritiden, berättar hd.se (Röda Korset portar sjuksköterskor) och svt (Nya regler stoppar volontärer).
På många festivaler, idrottsturneringar, folkfester har Röda Korset grupper på plats som kan ta hand om till exempel småsår, skoskav, stukningar eller uttorkning. De har en särskild utbildning i första hjälpen, men en del av dem är också till vardags läkare eller sjuksköterskor.
Enligt Socialstyrelsens tolkning av hälso- och sjukvårdslagen måste dock allt vårdarbete en sjuksköterska eller läkare gör journalföras. Röda korsets första hjälpen-grupper måste därför ha journalsystem, kvalitetssystem och verksamhetschefer och patientförsäkring.
Detta blir en omöjlig administration, enligt Röda Korset. Alla med sjukvårdsutbildning plockas därför bort från teamen. Konsekvensen blir att många team troligen läggs ner helt.
En annan konsekvens är alltså att en rörmokare kan arbeta ideellt med olycksfallsberedskap, men inte en sjuksköterska eller läkare.
Den största förtjänsten med teamens arbete är enligt Röda Korset att man avlastar sjukvården. Men Socialstyrelsens jurist menar att de som fått problem kan hänvisas till den reguljära vården i stället.
Enligt Socialstyrelsen ska en sjuksköterska i princip även journalföra en alvedon hon ger i hemmet till sina egna barn. Juristen medger dock att just i det fallet ”finns det inget prövat rättsfall på, så ingen vet riktigt” (Huvudvärkstablett i hemmet borde journalföras, hd.se 4 aug 2012).
(Tipstack till Maria S)
Fler länkar:
De får sluta efter många år i trogen tjänst (hd.se, 4 aug 2012)
”Socialstyrelsen har gått helt vilse” (hd.se, 4 aug 2012)
Var fjärde frivillig slutar hjälpa (TT, 4 aug 2012)
Kommentarer
2 kommentarer to “Administrationssamhället: journalsystem även på fritiden för sjuksköterskor”
Skriv en kommentar
7 augusti 2012 @ 9:52
Undrar hur de har tänkt sig med deras skyldighet att hjälpa till vid olyckor. Ska de direkt in till sin arbetsplats för att dokumentera sin insats? Frågan är hur nöjd deras arbetsgivare blir när de går in på jobbet på fritiden och då ska ha betalt för att dokumentera.
7 augusti 2012 @ 11:55
Fredrik: Det finns tydligen ett undantag i för rena nödlägen (hur nu de definieras).