Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Skitsystem 2022: Skolans plattformsproblem

Publicerad 23 maj 2022 | 2 kommentarer

svårlöst text från stockholms skolplattform och bokens omslag i bakgrunden
Ännu ett exempel på hur vi fortfarande brottas med samma kända problem – från nytryckningen av ”Jävla skitsystem!”.
2015 års upplaga inledde jag med att beskriva missnöjet med skolplattformen Unikum i Helsingborg. Sju år senare har ett ännu kraftigare missnöje exploderat med Microsofts, Pingpongs, Unikums, Nova och Tietoevrys skolplattform för Stockholm … och ja, vi behöver väl egentligen inte orda så mycket mer om den.

Men, man kan ju notera detta: På grund av bristfällig personsäkerhet i plattformen fick Stockholm betala fyra miljoner i vite. För att uppgifter kunde ha läckt ut; alltså inte för konstaterade brott.

Men usel funktion som frestat på lärare och elever under flera år – som gjort att man tvingas dubbelarbeta och jobba i Excel och mejl, och att elevers arbete försvinner (Lärare dömer ut Skolplattformen, DN 5 feb 2021)? Det har inte lett till något som helst vite eller någon sanktion. Det är sålunda riskfritt att skapa skitsystem; ja, till och med en merit som man kan få en plats i regeringens Digitaliseringsråd för.

Det här exemplet finns i det nya förordet till 2022 års utgåva av Jävla skitsystem. Nya upplagan kommer i juni. Bevaka utgivningen.

(PS: Trots vite och påstådda rättelser uppstod dock verkliga läckor av uppgifter om ett skyddat barn i april i år – vid en ”uppgradering av systemet”. Barnet skulle skyddas från pappan – Skolplattformen läckte uppgifterna. DN, 6 april 2022.)

Kommentarer

2 kommentarer to “Skitsystem 2022: Skolans plattformsproblem”

 1. Magnus Sälgö
  20 november 2022 @ 18:53

  Du har hur kommunerna designat 290 silos när dom skall implementera kommunernas Anslagstavlor

  https://community.dataportal.se/topic/400/vad-saknas-varf%C3%B6r-blir-det-s%C3%A5-dumt-ingen-pratar-design-m%C3%B6nster

  Jag skapar nu skuggbackloggar för att ha koll på massa elände

  Riksdagen
  * https://github.com/salgo60/Wikidata_riksdagen-corpus/issues/50

  DIGG
  * https://github.com/salgo60/DiggUptime/issues/47

  Nationell dataverkstad
  * https://github.com/salgo60/Anslagstavla/issues/3

 2. Jan Wiklund
  23 maj 2023 @ 8:57

  Du har väl läst Mariana Mazzucatos och Rosie Collingtons bok The big con, som handlar om hur myndigheter och företag outsourcar sina hjärnor till konsulter som inte begriper något om hur verksamheten fungerar?

  Inte minst IT-frågor.

  De, och även jag, tror att mycket av problemen ligger där. De som beställer vet inte vad de beställer, eftersom de inte bygger upp någon egen kompetens, utan till och med gör sig av med den kompetens de har, i privatiseringens namn.

  Även Nya Karolinska figurerar för övrigt i deras bok, i kapitlet Infantilizing organizations….

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera