Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Keep it simple – även mätning

Publicerad 6 september 2012 | Inga kommentarer ännu

Apropå mätningar:
Ett enkelt mätetal kunde bättre förutsäga om en bank var i kris, än de mer komplicerade metoderna.

”For banks as for hedge funds, costly attempts to gather complex data may be counterproductive. Mr Haldane constructs a sample of about 100 global banks in 2006 and asks which of two measures predict the odds of failure in the crisis: a simple leverage ratio, measuring assets over equity; or a more complex, risk-weighted one. The answer is that the simple metric performs better.”
Regulators should keep it simple, Financial Times 5 sep 2012

Den allt mer omfattande datainsamlingen och de allt mer komplicerade analyserna gav alltså sämre resultat. Men för några har de varit gynnsamma: antalet anställda tjänstemän i de organ som ska kontrollera den finansiella sektorn har ökat kraftigt.

I boken skriver jag om illusionen av kontroll i kapitlet om Stela system.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera