Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Det var inte 15 system – utan 73! Första digitala arbetsmiljöronden

Publicerad 28 november 2012 | 1 kommentar

Nu har fackförbundet Visions landstingsombud i Norrbotten gjort sin första inventering av de it-system man har på arbetsplatsen. Det blev en ögonöppnare.

Innan kartläggningen trodde man att man nog hade 15-20 olika system att hantera. När man var klar med inventeringen stannade det på … sjuttiotre!

Men framför allt innebar arbetet en nytändning, både för facket och för arbetmiljöombuden. Det är klockrent att detta är en facklig fråga, framhåller ombud Ulf Martinsson, som berättar hur entusiastiska ombuden blev när man insåg att man kunde ta sig an de här problemen:

– Vi har aldrig ställt dessa frågor som kollektiv förut. Men efter ett möte med skyddsombuden där vi diskuterade IT-miljön tillsammans blev reaktionen ”Wow, det är inte mig det är fel på!”. Nu har vi skaffat oss vissa verktyg, fortsätter Ulf Martinsson och hänvisar till boken ”Jävla Skit-system” av konsulten Jonas Söderström.
Visions avdelning i Norrbotten: IT-strulet är en facklig fråga, 31 okt 2012

Även tidningen Vision hakar på: Visionsavdelning satsar på digitala skyddsronder (2 nov 2012).

Kommentarer

En kommentar to “Det var inte 15 system – utan 73! Första digitala arbetsmiljöronden”

 1. Kikki
  23 december 2016 @ 9:40

  Vi kör VAS som journalsystem och det kommer, enligt vissa, snart att krascha… I övrigt tycker jag att VAS är ganska bra. Om jag ska gnälla så är det väl rent skrivtekniskt som att klippa-ur-och-klistra-in-funktionen inte funkar som i Office… Det är retfullt.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera