Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Vi kan kontrollera allt som sker”

Publicerad 12 november 2012 | 3 kommentarer

”Vi kan kontrollera allt som sker. Vilken traktor som är på vilket fält, hur djupt föraren plöjer eller hur mycket han skördar, bränsleförbrukningen, vilken jordmån det är just på detta fält, hur mycket regn som fallit…. Allt mäts och kommer in till de här servrarna och vi kan sedan se det på våra skärmar, säger Jevgenij Radovenjuk.”

I de flesta sammanhang är övervakning och styrning av vad vi gör på och via nätet en het potatis. Blotta misstanken om övervakning, kontroll och styrning brukar vara nog för att trigga en opinion – eller åtminstone en kritisk ryggmärgsreflex från media.

Men av någon anledning gäller det inte arbetslivet. I SvDs reportage från jordbruksföretaget i Ukraina (Skördetid i det korrumperade landet, 11 nov 2012) finns inte ett uns av kritik mot en totalövervakad arbetsdag.

”Datoriseringen har inneburit att 140 anställda dagligen sitter med sin laptop och knappar in allt från dagsaktuell väderrapport till det som sker på fälten.”

Arbetet styrs sedan från ”skärmar i Stockholm”.

Ukrainsk vetefält
* * *

Jag kanske ska förklara att jag i en tidigare period av mitt liv pluggat öststaternas ekonomi. En hel del tid gick åt att studera hur sovjetmakten försökte lösa jordbrukets problem genom stordrift: det kallades sovchozer och kolchozer, jordbruksföretag där bönderna i princip bara var anställda. Då fick vi veta, att man måste låta bönderna bli egenföretagare för att höja effektiviteten.

Dagens fjärrstyrda jordbruksföretag – utan enskilda bönder som ägare – verkar förvisso ha gjort flera moderniseringar i byarna och ordnat en begagnad skolbuss. Men det är lustigt hur identiskt det är med hur man ursäktade sovjetmakten: den har ändå satsat på skolan och grundläggande välfärd …

Sovjetisk traktor Ukraina är förvisso genomkorrupt, och jordbruket ineffektivt. Men är det inte lite märkligt att man försöker lösa det med metoder som skulle fått Stalin att hicka av glädje: total övervakning och extrem stordrift?

Och att vi man inte ställer ens en liten kritisk fråga?

Arvet från sovjetregimen har för övrigt på en punkt underlättat företagets satsning på total datorkontroll, framgår det av intervjun med företagets vd Jens Bruno.
-Av tradition är de äldre vana att fylla i blanketter, konstaterar han.

Läs också om övervakningen i det svenska arbetslivet: ”Den som är ärlig har ingenting att dölja”.

Kommentarer

3 kommentarer to “”Vi kan kontrollera allt som sker””

 1. Dagens länkar 2012-11-12 « claesleo
  13 november 2012 @ 18:55

  […] kan kontrollera allt som sker” (Jävla skitsystem 2012-11-12) Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like […]

 2. Teori X och teori Y : Jävla skitsystem!
  8 januari 2013 @ 21:12

  […] möjlighet att själv påverka arbetet minskas. Och detta framställs ofta som en god sak: ”Vi kan kontrollera allt som sker. Vilken traktor som är på vilket fält, hur djupt föraren plöjer eller hur mycket han […]

 3. Anders H.
  21 januari 2013 @ 16:36

  Ser det ut som på bilden är det bara att koppla in gpsen. Sen är det rätt vettigt att övervaka allt detta för att kunna optimera gödning och gifter. Finns mycket att vinna där både ekonomiskt och miljömässigt.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera