Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system: Varför undervisningen plötsligt blev 60 gånger dyrare

Publicerad 20 december 2012 | Inga kommentarer ännu

– Hur kan jag vara så blåst? Vad är det som jag inte förstår?!?

Isa var arg på sig själv och frustrerad. Skolan där hon arbetade som administratör hade plötsligt fått enormt ökade kostnader. Det såg ut som om budgeten skulle spräckas med många miljoner.

I och för sig var beloppet så stort att det inte kunde stämma. Det måste – väl? – vara något slags bokföringsfel, snarare än en verklig brist. Men vad?!?

Det tog åtskilligt letande att hitta felet. Kommunen hade ett system för att hantera modersmålsundervisning (tidigare kallat hemspråk). I det beställde skolan undervisning – i bosniska, isländska, tigrinja med mera – genom att för varje elev fylla i ett fält med begärd lektionstid: 60 eller 90 minuter.

I samma system, i en annan flik, kunde man beräkna kostnaden för undervisningen. Men då måste man skriva in uppgifterna igen.

När Isa ytterligare en gång gick igenom systemen, märkte hon plötsligt att det på denna flik, i kolumnen topp fanns ett litet, diskret (h), inom parentes. H – för hours, timmar.

Det visade sig, att man vid kostnadsberäkningen inte skulle skriva på samma sätt som i beställningen. Man måste skriva in tiden som timmar – alltså som 1 eller 1,5.

Isa hade fyllt i uppgifterna på precis samma sätt som på den första fliken. Så de beräknade kostnaderna hade i ett slag 60-dubblats för skolan!

– Det är jobbigt att behöva arbeta med system som får en att känna sig dum, konstaterade Isa luttrat.

(Som en övning, kan du fundera på hur många saker man gjort fel i designen av systemet.)

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera