Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system: medicinsk dokumentation med ”suddig paparazzikvalitet”

Publicerad 10 februari 2013 | Inga kommentarer ännu

bild på omplåstrat knä Jon Ahlberg, medicinsk redaktör på Läkartidningen, berättar om hur läkarna på en ortopedisk klinik i många år efterfrågat ett sätt att kunna spara bilder från artroskopi-undersökningar (titthålskirurgi i leder). Flera gånger har man tillsatt en grupp för att hitta en lösning:

”De här grupperna brukar ivrigt sätta igång sitt arbete, men det hakar upp sig när det kommer till kompatibiliteten med journalsystemet. Visst är det tekniskt möjligt att koppla ihop systemen, men innan det kan bli aktuellt måste ju IT-avdelningen först ro i hamn projekt x, y och z, som dragit ut på tiden och kostat mer än vad någon kunnat ana. Så falnar engagemanget och det hela faller i glömska för att ungefär en gång om året aktualiseras på ungefär samma sätt.”
Ett annat sätt att dokumentera, Läkartidningen 29 jan 2013

Eftersom jag själv har gjort ett par artroskopi-undersökningar på mina trasiga knän (vilket gett mig andra intressanta erfarenheter), kändes det här viktigt.

Vad gör man då om man behöver spara intressanta artroskopibilder, i utbildningssyfte eller av medicinska skäl? Så här, berättade en av ortopederna för Jon Ahlberg:

”Jag fotograferar bildskärmen med min Iphone, sedan mailar jag bilden till mig själv från telefonen. Då kan jag ta upp bilden i min dator och sedan printa ut den på ett A4-papper och sedan skanna in denna papperskopia i journalarkivet. Så när jag sedan behöver ha tag på bilden så finns den faktiskt i patientens journal! Bildkvaliteten är av suddig paparazzikvalitet men med god vilja kan man i alla fall urskilja något av det man såg från början.”

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera