Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Rösta e-nej

Publicerad 17 april 2013 | Inga kommentarer ännu

Utmärkt om svårigheterna med att kvalitetssäkra system för elektronisk röstning på Infontology, av datalogen Jesper Larsson. Det finns principiellt olösbara problem, konstaterar han – och även om man blundar för dem, är de praktiska problemen också stora. Och vad är egentligen poängen?

”Självklart går mycket av [problemen] att fixa på ett acceptabelt sätt om man är beredd att avsätta stora resurser, på samma sätt som det bör gå att bygga ett hus på sand och undvika att det rasar om man har tillräckligt sofistikerad byggteknik. Men man kan fråga sig på vilket problem e-röstning egentligen är lösningen. Röstning för funktionshindrade etc. löses traditionellt på enklare sätt, och forskning visar att e-röstning inte ökar valdeltagandet, samtidigt som det ger en rad negativa effekter.

Det som fick danska politiker att ändra sig, och förslaget att falla, lär ha varit den kritik experter framförde vid konsultationen om e-val i Folketinget tidigt i mars. Att det faktiskt lyckades att kullkasta förslaget måste betraktas som något av en bragd. Det är tveksamt om det går att mobilisera motsvarande expertis i Sverige. Idag överlämnade svenska vallagskommittén sitt slutbetänkande om e-röstning.”
Problemen med e-röstning i demokratiska val, 17 april 2013

Här är mitt tidigare inlägg, som har en del poänger – inklusive en länk till en blogg av en verklig valförättare av elektronisk röstning i det amerikanska primärvalet.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera