Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Dagens system: 40.000 onödiga knapptryckningar i a-kassorna

Publicerad 29 oktober 2013 | 1 kommentar

A-kassornas personal baxnar under onödig rapporthantering i dåliga system. Det blir följden av det nya kravet på arbetslösa att rapportera till Arbetsförmedlingen varje månad, rapporterar Arbetet.

”Den nya lagen gäller sedan den 1 september. Sedan dess har a-kassorna fått in en massa extra ärenden. IF Metall har gått igenom de 3 000 första.
– Vi har fattat beslut i kanske 100 ärenden – resten är sådant som vi inte skulle ha överhuvudtaget. Det innebär extra arbete. I vårt system krävs det 14 knapptryckningar bara för att avskriva ett ärende, berättar Olle Åkerlund, föreståndare för IF Metalls a-kassa.”
A-kassor baxnar i rapportfloden (Arbetet, 17 okt 2013)

14 onödiga knapptryckningar gånger 2900 ärenden = 40 600 onödiga knapptryckningar. Och de 3000 är bara en liten del av de rapporter som skickas till a-kassorna från Arbetsförmedlingen.

Att så många onödiga rapporter skickas beror på att olika regler och olika institutioner kommer i konflikt med varandra. Rapporteringskravet gäller även dem som har sökt a-kassa. Men Arbetsförmedlingen vet inte vilka som till slut beviljas ersättning. Tidigare har det inte varit några problem. Men med den nya lagen blir följden att a-kassorna får många ärenden om människor som egentligen inte hör dit, förklarar Arbetet.

Vad vi ser här är ett mycket tydligt exempel på hur problemen med digital arbetsmiljö ser ut i verkligheten. Typiskt består de just av dessa tre tydliga komponenter, som var för sig är skadliga – och som blir rent giftiga när de blandas:

 1. En filosofi av starkt ökad kontroll och mätning (och starkt minskad mänsklig interaktion och förtroende).
 2. Ett system där samverkan mellan olika typer av lagstiftning och delsystem ger oväntade konsekvenser.
 3. Ett it-system med undermålig design.

Kommentarer

En kommentar to “Dagens system: 40.000 onödiga knapptryckningar i a-kassorna”

 1. Arbetsförmedlingens problem är deras klienters : Jävla skitsystem!
  27 februari 2014 @ 0:21

  […] En vän söker arbete. Han är därför utsatt för det detaljkontrollerande system, som också skapar mycket merarbete för både Arbetsförmedlingens personal och a-kassornas personal (se Dagens system: 40.000 onödiga knapptryckningar i a-kassorna). […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera