Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Hillary Clinton SUNCS at work

Publicerad 11 mars 2015 | 3 kommentarer

När Hillary Clinton använde sin privata mejl för att det var ”more convenient” (NYTimes), dvs bekvämare eller enklare (DN), är det värt att påminna om att vår egen Carl Bildt gjorde samma sak.

Miljoner andra gör förmodligen motsvarande: använder bättre alternativ till jobbets krångliga system. Som till exempel lagrar dokument i Dropbox, och inte i jobbets Sharepoint-lösning. Eller använder Doodle för att bestämma tid för möten i stället för jobbets svårhanterliga kalender. Och det är större än BYOD (Bring Your Own Device), eftersom man kan göra det i smyg, och det dessutom ofta är gratis.

Det engelska ordet för detta är SUNCS – Secretly Using Non-Corporate Software.
Jag skrev om det borta på den engelska bloggen för drygt ett år sedan: Who SUNCS at your office? Probably everyone.

Kommentarer

3 kommentarer to “Hillary Clinton SUNCS at work”

 1. Jesper
  18 juni 2015 @ 8:27

  Administrationen på statliga organisationer hymlar inte ens nödvändigtvis med att de SUNCS:ar. Jag uppmanades exempelvis nyss att besöka en webbsida i ett tjänsteärende varifrån jag tog detta screenshot: http://postimg.org/image/jy1a5lstj/

 2. Jesper
  18 juni 2015 @ 8:30

  … Det blev kanske inte så tydligt där, men annonserna överst och till höger om innehållet (som jag maskat bort med en svart ruta) hör alltså till mitt screenshot (de är inte inlagda av postimg.org som man kan få intryck av), och var det jag tyckte var uppseendeväckande i sammanhanget.

 3. Avsnitt 16 – Jonas Söderström – Logistikpodden
  18 november 2019 @ 23:00

  […] Carl Bildt och Hillary Clinton SUNCS […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera