Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Ejournaler: Inget om nyttan

Publicerad 16 november 2011 | Inga kommentarer ännu

Mer utbildning och delaktighet i valet gör att läkarna tycker journalsystemen är enklare att använda, och gör dem mer nöjda med systemen. Det visade den amerikanska studien som jag refererade igår (Spara tid och undvik missnöje: Låt användarna vara med och välja system, 15 nov 2011).

Det är ju bra att läkarna är mer nöjda. Men … betyder det något för själva vården? Får patienterna bättre vård? Blir fler friska?

Ähum. Här är rapportens brasklapp:

”We were unable to determine whether overall satisfaction translates into use of EHR functions to support better care (…) Whether [earlier adoption and acceptance of EHR systems] leads to improved use and earlier positive effects on clinical care is a question for additional research.”

Som det konstaterades i Dagens Samhälle nyligen: det saknas i hög grad mätningar av vilka effekter många investeringar verkligen ger.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera