Administrationssamhället: Massor av system, men brist på tillit
Publicerad 27 november 2012 | Inga kommentarer ännu
Bra intervju med Anders Ivarsson Westerberg, som forskar vid Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola, i suntliv.nu:
”Det administrativa arbetet har flyttat från sekreterare och assistenter, som var proffs på administration, till människor som jobbar i kärnverksamheten.
– Det är en jättestor förändring. Vi ägnar mycket tid åt att gå ut och in i olika datasystem.På en psykiatrisk öppenvårdsmottagning som Anders har tittat närmare på, loggar personalen ut och in i sex olika datasystem med olika lösenord varje dag. En läkare berättar att han är inne i 17 olika system varje dag.
– Man kan tycka att IT borde effektivisera arbetet, men många gånger kan det vara tvärtom. Många olika saker läggs på varandra samtidigt, så att själva mängden av små arbetsuppgifter gör arbetet väldigt omfattande. Eftersom datasystemen har en så stor kapacitet med allt fler funktioner för att behandla statistik och information, så använder vi dem också och tror att verksamheten ska fungera bättre.”
Stressen ökar när alltmer tid går till att gå in och ur system, suntliv.nu, 15 nov 2012
Problem med många inloggningar kan ibland undvikas med så kallade single-sign on-lösningar. (En potentiell risk med att knyta ihop många system är å andra sidan att alla kan drabbas om ett slutar fungera.)
Men problemet går utöver det rena handhavandet. Mycket handlar om att administrationen är, eller uppfattas som, ett tecken på bristande tillit:
”En annan uppenbar konsekvens är att anställda blir mer stressade när de ska utföra fler administrativa uppgifter utan att få mer tid.
– Genom att kontrollera och styra alltmer signalerar arbetsgivaren dessutom att man inte riktigt litar på att de anställda utför sina arbetsuppgifter på rätt sätt, att deras professionella normer och rutiner inte riktigt duger. Jag tror att vi slår sönder grunden för lärares och läkares yrkeskunskap om vi börjar kontrollera och styra för mycket.”
Kommentarer
Skriv en kommentar