Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

House på riktigt

Publicerad 13 februari 2013 | 1 kommentar

Det är precis som ett avsnitt av läkarserien House. Fast det är på riktigt:

”The man’s sister came to visit him on his second day in the hospital. As she walked into the room she was immediately struck by her brother’s distress.
’Get me out of here!’ the man shouted from his hospital bed. ’They are coming to get me. I gotta get out of here!’
His brown eyes darted from side to side as if searching for his would-be attackers. His arms and legs shook with fear. He looked terrified.
For the past few months, the man had been in and out of the hospital, but he had been getting better — at least he had been improving the last time his sister saw him, the week before. She hurried into the bustling hallway and found a nurse. ’What the hell is going on with my brother?’ she demanded.”

Varje månad publicerar medicin-sidorna i New York Times Magazine ett verkligt fall, som de utmanar läsekretsen att försöka lösa. I Think Like a Doctor: A Confused and Terrified Patient (7 feb 2013) gällde det en 55-årig man, som var på bättringsvägen efter flera svåra sjukdomar, men som plötsligt i  oktober i fjol började hallucinera och få paranoida symptom.

Vad som är speciellt är att alla verkliga dokument och journaler publiceras med artikeln, så att läsarna kan granska all dokumentation. Sammanlagt 40 sidor finns som bilaga till artikeln – enkelt läsbara online via tjänsten documentcloud.org (klicka på bilden).
bild på fallets medicinska dokumentation

Läsarna lyckades också, på bästa House-manér, lösa fallet: ett överskott av signalsubstansen serotonin, orsakad av en olycklig kombination av flera läkemedel från olika vårdgivare.

Men det intressanta för oss här är den sammanfattning som skribenten och läkaren Lisa Sanders gör i tidningen:

”Electronic medical records were supposed to help solve this problem but it seems they more frequently focus on the kind of information essential for billing so that, whatever problem the patient has, the hospital or facility gets paid. By providing too much information that isn’t medically useful, and not enough that is, electronic medical records are just one more barrier to good health care, one more red herring in the pursuit of a correct diagnosis.
(A Confused and Terrified Patient Solved, NY Times, 8 feb 2013

”The comments about EMR not helping are certainly on target”, säger en läkare i kommentarerna. ”Over-medication with dangerous drugs is the other half if the problem. Drugs that are pushed by big pharma, in order to make money. Our docs need to learn to be a little more skeptical before adding more and more meds for every patient they see!” säger en annan.

bild på piller som lagts ut i form av en liten människofigur
Oönskade läkemedelsinteraktioner är just nu det huvudsakliga argumentet som industrin trycker på, för att skapa ännu fler it-system i vården. Man utlovar system som automagiskt ska upptäcka farliga kombinationer av läkemedel. Jag kan inte låta bli att fundera på, om man inte försöker utnyttja ett symptom, i stället för att ta itu med grundproblemet: övermedicinering. Och hittills har ju industrin inte lyckats uppfylla sina löften om de stora fördelarna med sina medicinska informationssystem.

Patienten då? Som i bra avsnitt av House har han tillfrisknat, och är varken deprimerad eller förvirrad längre.

Förvirringen inom vårdens it-system består dock. Det är deprimerande.

Se också: Dagens system: medicinsk dokumentation med ”suddig paparazzikvalitet”
Overworked from Electronich Health Records (EHR)

Bild: ”pill man” av takgoti/flickr under cc-licens

Kommentarer

En kommentar to “House på riktigt”

 1. Jorun
  18 februari 2013 @ 12:59

  Det här är obehagligt likt ett fall som Maciej Zaremba skrev om i helgen.
  http://www.dn.se/kultur-noje/vad-var-det-som-dodade-herr-b

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera