Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Storm mot nya system – på var sin sida av klotet

Publicerad 1 mars 2013 | 1 kommentar

Här hemma svallar kritikstormen mot systemet Wywallet, som gjort något enkelt (sms-betalning) väldigt mycket krångligare (inte minst att köpa akuta biljetter på kollektivtrafiken).

Och precis på andra sidan jordklotet, i delstaten Victoria i Australien, rasar människor på nästan precis samma sätt, i nya och gamla medier. Det som förut var enkelt – att köpa en biljett till buss eller spårvagn – har blivit väldigt mycket krångligare med det nya elektroniska kortet kallat Myki (”My-Key”).
Spårvagn i Melbourne

Det är svårt att fylla kortet med pengar, och det kan ta tre dagar för pengar som man sätter in via nätet att dyka upp på kortet. Feldebiteringar tar tio dagar att rätta till. Precis som med systemet här hemma har det blivit svårt för turister att köpa korta biljetter. Myki har också tillgänglighetsproblem (som också de svenska).

Korten har visat sig ha dålig hållbarhet: tusentals kort får bytas ut regelbundet. Och trafikbossen skyller på att användarna gör fel (precis som sin kollega på vår sida klotet): kortet kan ju bli böjt när användarna har det i plånboken i fickan! (Kanske inte ett särskilt ovanligt scenario.) Och så vidare, en trist och lång historia.

Till råga på allt är hela projektet ett sådant där projekt i svarta svan-klassen: Det startades 2005 och skulle vart klart 2007; ännu 2013 har man inte lyckats införa det helt. Kostnaden är nu uppe i över 10 miljarder kronor. (Jag har faktiskt skrivit om de överskattade effekterna av myki tidigare.)

Men i grunden är folk arga över att det som förr var enkelt, nu har blivit eländigt krångligt. En flowchart – som nästan lika gärna kunde beskriva sms-problemen hos oss – visar skillnaden (klicka för full storlek):
Can I ride the tram - flödeschema beskriver hur man måste göra för att åka

Relaterat: Hur man betalade räkningar förr

Kommentarer

En kommentar to “Storm mot nya system – på var sin sida av klotet”

 1. Keynote om the digital workplace i Sydney : Jävla skitsystem!
  4 juli 2014 @ 14:18

  […] delar många grundläggande europeiska värderingar, och är drabbat av problemen. Till exempel kollektivtrafiken i Victoria eller lönesystemet i Queensland. Liksom havererade eHälso-satsningar (mer i en kommande […]

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera