Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Förändringsprojekt med IT är riskablare än man trott

Publicerad 19 december 2011 | 2 kommentarer

Bild av ett par Levi's-jeans. Levi’s försök att införa ett nytt it-system var projekterat till fem miljoner dollar. Slutkostnaden blev nästan tvåhundra miljoner
När en verksamhet idag ska förändras och utvecklas, handlar det nästan uteslutande om att införa nya IT-verktyg. Men sådana projekt är särskilt benägna att sluta med gigantiska kostnadsöverdrag och mycket stora förseningar, visar en studie av 1471 IT-projekt, främst amerikanska men även några europeiska.

”The average overrun was 27% – but that figure masks a far more alarming one. Graphing the projects’ budget overruns reveals a “fat tail” – a large number of gigantic overages. Fully one in six of the projects we studied was a black swan, with a cost overrun of 200%, on average, and a schedule overrun of almost 70%. This highlights the true pitfall of IT change initiatives: It’s not that they’re particularly prone to high cost overruns on average, as management consultants and academic studies have previously suggested. It’s that an unusually large proportion of them incur massive overages – that is, there are a disproportionate number of black swans [’black swans’ was coined by our colleague Nassim Nicholas Taleb to describe high-impact events that are rare and unpredictable but in retrospect seem not so improbable].”
Why Your IT Project May Be Riskier Than You Think (Harvard Business Review, september 2011)

Bryt ner stora projekt i mindre delar, är en av rekommendationerna i artikeln. Gör ett stress-test: överlever företaget om det största IT-projektet drar över med 400% och om bara en fjärdedel eller hälften av nyttorna realiseras?

Artikeln har en rad exempel på hur stora företag och organisationer dessvärre tvingats i konkurs eller varit mycket nära, på grund av havererade it-projekt. Ett exempel: Levi’s försök att införa SAP, projekterad kostnad 5 miljoner dollar, slutade med en kostnad på nästan 200 miljoner. Det var knappast det sista fallet, bedömer forskarna:

”It will be no surprise if a large, established company fails in the coming years because of an out-of-control IT project. In fact, the data suggest that one or more will.”

Bild: .imelda/flickr under cc-licens

Kommentarer

2 kommentarer to “Förändringsprojekt med IT är riskablare än man trott”

 1. Tommy
  19 december 2011 @ 9:22

  Man kan inte låta bli att notera hur ofta SAP är inblandat i svarta svan-projekten.

 2. Emil Stenström
  19 december 2011 @ 10:24

  De flesta undersökningar som göra kring riskabla projekt görs på väldigt stora projekt, så också denna.

  Min slutsats är enkelt, gör inte så stora projekt, dela upp det i mindre delar, och gör ett projekt i taget. Jag har inget data för att underbygga det, annat är erfarenhet från egna projekt, men det skulle inte förvåna mig om det halverar risken att göra så.

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera