Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Här är den digitala arbetsmiljön: elva interface i bussen

Publicerad 6 juni 2013 | 3 kommentarer

Jag passade på att ta den här bilden när jag tog båtbussen från Stockholm ner till Nynäshamn och Gotlandsfärjan i. Den visar väldigt tydligt på varför vi behöver begreppet digital arbetsmiljö – och hur det är aktuellt för allt fler branscher (klicka för att se en större bild):
Elva skärmar omger busschauffören när han kör
Omedelbart kring sig på förarplatsen har chauffören tio olika skärmar, kopplade till tio olika apparater. Det är GPS, radio, system för biljetter och kreditkort, kommunikation, tidtabellstatus, rutt, etc. En elfte biljettläsarapparat finns lite vid sidan. Den är avsedd för passagerarna, men jag ser föraren hjälpa till med den också.

Alla skärmar är olika: full fyrfärgs-led, svartvit, monokromt gulgrön, en enstaka teckenrad LCD …

Med alla interface utom ett (nr 5) ska man också interagera direkt; och alla har en unik uppsättning styrmekanismer – olika fysiska knappar, olika virtuella touchknappar på skärmen. Jag fick inte se alla i användning, men att det krävs många olika sätt att interagera med dem är ändå uppenbart.

Chauffören interagerar med flera av dem
Om systemen är bra eller dåliga kunde jag inte avgöra. Men nog är det lätt att inse att det är mycket att hålla reda på.

En annan sak som bilden visar tydligt är att den svenska arbetsmiljölagstiftningen behöver uppdateras. Arbetsmiljöverket har en, säger en, föreskrift om digital arbetsmiljö – Arbete vid bildskärm. (AFS 1998:05, pdf, 28 sidor). Den är alltså från 1998. Då var bildskärmar i första hand förknippade med kontorsarbete. Man hade en bildskärm – inte elva.

Mycket har hänt sedan dess.

Kommentarer

3 kommentarer to “Här är den digitala arbetsmiljön: elva interface i bussen”

 1. Einar Berg
  6 juni 2013 @ 12:23

  Her i Norge skriker vi opp om at sjåføren bruker to skjermer, så vi har langt fram til dere i Sverige. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10102313

 2. Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Här är den digitala arbetsmiljön: elva interface i bussen
  6 juni 2013 @ 16:41

  […] Här är den digitala arbetsmiljön: elva interface i bussen [javlaskitsystem.se] 0 poäng | Postat juni 6 av Erik Starck […]

 3. Anders Söfting
  7 juni 2013 @ 0:41

  Skulle tro att alla hade gått att ersätta med en surfplatta och rätt mjukvara. Det mesta borde dessutom gå att automatisera.

  Apropå norska artikeln; när jag gick i högstadiet åkte jag buss 1,5 mil till och från skolan. En av busschaufförerna var storrökare och vid vissa hållplatseer hoppade han ur och tog några snabba bloss. Grejen var att han rullade sina cigaretter själv. När suget blev riktigt stort var han tvungen att rulla cigaretten under färd för att ha den klar till nästa stopp!

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera