Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

”Digitaliseringsteatern”: Hellre papperet tillbaka!

Publicerad 1 februari 2020 | Inga kommentarer ännu

Inte ny, men värd att påminna om: Marcus Österbergs holmgång med vad han kallar ”digitaliseringsteatern”. Alla dessa stora ord om att ”klara av de framtida utmaningarna, den demografiska utvecklingen, bla, bla, bla”. Men, frågar han: när kommer resultaten, egentligen?

”Tills dess att motsatsen bevisats är detta bara varmluft och utan substans. Var finns våra goda exempel? De usla undantagen drabbas vi av varje dag. Åtminstone jag lyckas inte genomföra en enda arbetsdag utan helt onödig friktion med alla skitsystem jag förväntas använda. Ofta enbart för att administrera mitt jobb och olika typer av dokumentation.”
Digitaliseringsteatern: IT-lösningar inte ens leverantören kan vara stolt över (8 april 2019)

Bevisföremål 1 A i denna rasande anklagelseakt är ett nytt reseräkningssystem:

Nu har vi fått en digitaliserad reseräkning och utlägg - hurra!

Innan denna digitaliseringsteater gällande reseräkningar/utlägg hade vi en pappersblankett man fyllde i om det var en av tre kategorier, exempelvis friskvård, utlägg och övrigt. Sedan typ av utlägg och summa, samt att man summerade utläggen. Häfta fast kvitton på baksidan. Chefen skrev under och resten tog löneservice hand om.

Nu har man inte ens ”digitaliserat” pappret rakt av. Nej, då kunde det blivit mindre dåligt. Istället valde man att som så ofta bjuda in icke-experter i ett expertsystem (…)

Så nu bjuds de anställda in till ett system, med ett gränssnitt från 1990-talet, med flikar ”man kan bortse ifrån”, med begrepp som tydligen ekonomer känner till, men låter som begravningsbranschen för oss oinvigda, och med en allmän design som vid en snabbtitt bryter mot samtliga användbarhetsprinciper jag känner till. (…) Är det verkligen tänkt att jag ska lägga mycket mer tid än innan på att hantera mina utlägg?

”Ge mig tillbaka pappersblanketterna”, kvider Marcus – som i högsta grad är digitalt kompetent och inte på något sätt är teknikfientlig. Och om inte pappersblanketter: ”Köp inte in ’självservice’ åt någon du inte studerat väldigt noga, snälla!”

Varför kommer inte resultaten, då? Marcus har en berättigad misstanke:

Är det lite så att många yrkesgrupper lyckas straffa varandra när de ’digitaliserar’ sitt arbete? De fokuserar på hur de själva i bästa fall ska bli mer effektiva, men att det skapar merarbete för precis alla andra?

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera